Υπό το βάρος σφοδρών καταγγελιών για περιπτώσεις διαφθοράς και για τα προβληματικά πόθεν έσχες δύο υπουργών εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, το επίμαχο πολυνομοσχέδιο για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.
Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στις 3 συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής με τις ψήφους της συγκυβέρνησης, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε εκτός από την Ένωση Κεντρώων που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Ένταση για λίστα Λαγκάρντ και πόθεν έσχες
Πολύ υψηλοί τόνοι σημειώθηκαν στη Βουλή μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκου. Η ένταση ξεκίνησε όταν το λόγο είχε ο κ. Κουτσούκος και ζητούσε περαιτέρω εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με το ενδεχόμενο παραγραφής για την λίστα Λαγκάρντ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φώναξε «ντροπή».
Έξαλλος, ο κ. Κουτσούκος τότε του φώναξε «για μαζέψου», λέγοντας επίσης «είσαι κι επικεφαλής της ομάδας που καλύπτει τον υπουργό με το εκατομμύριο». Παρενέβη τελικά το προεδρείο της Βουλής για να πέσουν οι τόνοι και στην συνέχεια ο κ. Μάντας ζήτησε δημόσια συγνώμη από τον συνάδερφο του, λέγοντας ότι η αντιπαράθεση τους ήταν πολιτική.
Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε διαμηνύσει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση αυτή να αφήσει φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες έχει ξεκινήσει έλεγχος ή έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία να επιτρέψει να παραγραφούν».
Ο ίδιος τόνισε πως βρίσκεται σε διαβούλευση με τους θεσμούς για το μείζον θέμα της φοροδιαφυγής και προανήγγειλε πως θα φέρει άμεσα σχετική ρύθμιση για την παράταση των φορολογικών αδικημάτων που λήγουν έως το τέλος τους έτους.
Λίγο αργότερα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το βήμα της Βουλής άφησε αιχμές για τα κυβερνητικά στελέχη, λέγοντας πως «δεν μπορείτε να μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς όταν επί ημέρες ψάχνουμε τον υπουργό με το 1 εκατ. ευρώ κι εσείς κάνετε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Ο κ. Φλαμπουράρης προς τιμήν του παραδέχθηκε πως είχε ξεχάσει να αφαιρέσει τις μετοχές από την εταιρεία του».
Εν μέσω φημών που υπάρχουν ο κ. Σταθάκης ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τον λόγο της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ανέφερε ότι μετέβη στον πρωθυπουργό προκειμένου να συζητήσουν θέματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ερωτηθείς για τις υποθέσεις με τα «πόθεν έσχες» κυβερνητικών στελεχών, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και πως θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα να βγει το πόρισμα της Επιτροπής για να μπορέσει να τοποθετηθεί ο οποιοσδήποτε για το θέμα.
Καταγγελία Κεγκέρογλου
Για ωμή παρέμβαση στο αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοδιοικούμενο Ταμείο Αλληλοβοηθείας 9 Τραπεζών, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, έκανε λόγο ο Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστηρίζοντας πως με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Ταμείο από τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Πετρόπουλο απειλεί με αστικοποινικές ευθύνες τη Διοίκηση, προκειμένου να σταματήσει η αυτοδιαχείριση και μάλιστα αντίθετα με τη γνωμοδότηση Κατρούγκαλου και του ίδιου του κ. Πετρόπουλου».
«Αυτό γίνεται με πρόθεση να δημευτούν τα χρήματα των εργαζομένων και η σοβαρή περιουσία του Ταμείου που ανέρχεται σε 232 εκατομμύρια. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι οι δικηγόροι του Ταμείου, Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος ταμπουρώνονται πίσω από ένα έγγραφο τους, αμφιβόλου γνησιότητας μιας και φέρνει μόνο μια υπογραφή και προέρχεται από το γραφείο υφυπουργού, κ. Πετρόπουλου με την ένδειξη Διευθύντρια.
Τονίζουμε τις γνωμοδοτήσεις της Διοίκησης του υπουργείου Εργασίας που πανηγυρικά βεβαιώνουν το αυτοδιαχειριζόμενο και το αυτοδιοίκητο του Ταμείο για το οποίο γνωμοδοτούν συμφωνώντας και οι Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος ως νομικοί παραστάτες του Ταμείου» υποστήριξε ο Β. Κεγκέρογλου.
Από την μεριά του, ο υπουργός Αναστάσης Πετρόπουλος απάντησε ότι αν δεν παρενέβη δεν θα λάβουν σύνταξη 6.500 οικογένειες, αφήνοντας υπόνοιες για διασπάθιση των αποθεματικών.