Προς μείωση οι τις τιμές των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ

eopyy_tilefono_626_355
Μειώσεις στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων δρομολογεί ο ΕΟΠΥΥ, που θα φτάνουν έως και το 30%.
Αιτία;
Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας βουλιάζει από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση πόρων.
Στο…μικροσκόπιο σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» βρίσκονται οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες, τα σπινθηρογραφήματα, οι υπέρηχοι, οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας αλλά και οι βιοχημικές εξετάσεις – δηλαδή, οι έξι εξετάσεις που αποτελούν βαρίδι για τον ΕΟΠΥΥ.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι η υπέρβαση της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις την περίοδο 2013-2014 ξεπέρασε το 100%..
Επιπλέον, μόνον το πρώτο εξάμηνο του 2014 εκδόθηκαν παραπεμπτικά για μαγνητικές εξετάσεις ύψους 23,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα το 2013 η συνολική δαπάνη για παρακλινικές εξετάσεις ξεπέρασε τα 580 εκατ. ευρώ και το 2014 ανήλθε σε 601 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα, οι εξετάσεις βιολογικών υγρών κόστισαν το 2013 στον ΕΟΠΥΥ 341,9 εκατ. ενώ το 2014 η δαπάνη ξεπέρασε τα 359,2 εκατ. Ευρώ
Με ζητούμενο τον εξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ ο πρόδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την υγεία, συγκεκριμένη πρόταση που βασίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτο βήμα είναι η ενίσχυση των οδηγιών προς τους γιατρούς , φρενάροντας κατ’ αυτό τον τρόπο την υπερσυνταγογράφηση που αποτελεί πάγια τακτικής μερίδας ειδικών.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ύψους 14%, με τα στελέχη του Οργανισμού να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα δεδομένου ότι το μέτρο έχει φέρει ήδη θετικά αποτελέσματα.
Το δεύτερο βήμα είναι η ανακοστολόγηση των εξετάσεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ (694 συνολικά) που σύμφωνα με τον κ. Κοντό θα οδηγήσει σε μειώσεις ύψους 5 – 30%. Επιπλέον, και σύμφωνα με την ίδια πρόταση, προβλέπεται η εφαρμογή κλιματωτών εκπτώσεων (rebate όγκου) των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων προς τον ΕΟΠΥΥ , για τις έξι πιο κοστοβόρες εξετάσεις.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βουλή: Οκτάωρη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, για το ν/σ με το νέο δικαστικό χάρτη

Στη συνεδρίαση, παρόντες ήταν 20 αρμόδιοι εξωκοινοβουολευτικοί φορείς, οι οποίοι είχαν κληθεί για να εκφράσουν …