Ο Φρανσουά Ολάντ, από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε σε όλα τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας, την αξιολόγηση, τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
«Σάς ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια για τους νεκρούς στη χώρα μου. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και αξιολογώ ποια είναι η τιμή που δίνεται στη χώρα μου, εφόσον που δώσατε το λόγο στη βουλή. Από εδώ γεννήθηκε η έννοια της δημοκρατίας και ξεπέρασε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Όμως η δημοκρατία θέλει αγώνα και σίγουρα είστε οι συνεχιστές στην Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο. Έχετε πολλάκις πολεμήσει για την ελευθερία σας», είπε αρχικά ο Φρανσουά Ολάντ και συνέχισε:
«Η επίσκεψή μου εδώ σήμερα γίνεται για να χαιρετίσω το δίδαγμα δημοκρατίας που μάς δώσατε τόσους μήνες. Καθώς αντιμετωπίσατε με θάρρος τις δυσκολίες που σάς έχουν πλήξει. Και πρέπει να στηρίξουμε τη δημοκρατία και όχι τη δημαγωγία. Η Ελλάδα πήρε το λόγο τρεις φορές τελευταία και τελικά, σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων, με την Ευρώπη να σάς κοιτά. Εκφράσατε τη δέσμευσή σας να παραμείνετε στην ευρωζώνη, έναντι των δυνάμεων διάσπασης και δεν ακούσατε τις συμβουλές τους. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία, χωρίς να απομονωθείτε, χωρίς ψευδαισθήσεις. Εδώ και 6 χρόνια περνάτε ηθική, κοινωνική και οικονομική κρίση, με το 1/4 του εθνικού σας πλούτου να έχει εξαφανιστεί».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, στη συνέχεια της ομιλίας του, επισήμανε ότι «από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ξέρω ότι δεν θέλετε συμπαράσταση. Εγώ ήρθα για να υπογράψουμε μία δυνατή συνεργασία. Είναι όμως απαραίτητες αυτές οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις (όπως το συνταξιοδοτικό) και όχι μόνο για λογιστικούς λόγους, αλλά για το καλύτερο και ανταγωνιστικότερο μέλλον της χώρας σας».
Αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στη δύσκολη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου:
«Θέλω να χαιρετίσω τον Αλέξη Τσίπρα που πάλεψε για χάρη της χώρας του τη δύσκολη νύχτα των διαπραγματεύσεων. Και πλέον θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής».
Ο Φρανσουά Ολάντ, έκανε μία ακόμα αναφορά στην αξιολόγηση, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας:
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση των δεσμεύσεών σας, για να μην αμφισβητηθούν τα δικαιώματα των απλών πολιτών, όπως οι κατασχέσεις των Α' κατοικιών. Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει ελπίδα σε λαούς που σήμερα αμφιβάλλουν. Και αν βλέπετε ότι σήμερα δεν είναι έντονη η ευρωπαϊκή αξία και ιδεώδη, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κλονιστεί η ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Σχετικά με την συνεργασία των δύο χωρών, ο Ολάντ επισήμανε:
«Θα ήθελα οι δύο χώρες μας να έχουν περισσότερες φιλοδοξίες πάνω στον πολιτισμό, τις τέχνες, την εκπαίδευση. Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα σε θέματα φορολογίας, φοροδιαφυγής και δημόσιας διοίκησης, ακόμη και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας σας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να αφήνει να περνούν άτομα τα οποία πρέπει να σταματήσει».
Απευθυνόμενος στους Έλληνες βουλευτές τόνισε: «Κυρίες και κύριοι βουλευτές ζήσατε και ζείτε μια κρίση και στα ελληνική "κρίση" σημαίνει αξιολογώ και κρίνω επίσης. Μπορεί να ξαναγεννηθεί η ελπίδα ή να συμβεί το αντίθετο. Πιστεύω πως θα έχουμε μια αναγέννηση και η Γαλλία να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί. Αν δεν προχωρήσει η Ευρώπη, τελικά όλες οι χώρες θα αρχίσουν να την αμφισβητούν. Δεν συμφωνώ με αυτούς που δεν θέλουν τίποτα να δώσουν σε όλους όσους ζουν σε διαφορετική χώρα ή με διαφορετικό τρόπο. Να διδαχθούμε για το πως η οικονομική και κοινωνική κρίση οδήγησε σε ρήγματα».
Μιλώντας για την ΟΝΕ σημείωσε: «Επιθυμώ η ΟΝΕ να έχει το δικό της προϋπολογισμό, τη δική της διακυβέρνηση και το Ευρωκοινοβούλιο να έχει τη δική του ανάμειξη σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Επιθυμώ η ΟΝΕ να έχει το δικό της προϋπολογισμό, τη δική της διακυβέρνηση και το Ευρωκοινοβούλιο να έχει τη δική του ανάμειξη σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Πέρα από την οικονομική ισχύ ή την αδυναμία της όποιας χώρα, Ελλάδα και Γαλλία ενσαρκώνουν μια συγκεκριμένη ιδέα. Έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κομίσουμε ένα ευρωπαϊκό μήνυμα. Ήρθα στην Αθήνα στο λίκνο της δημοκρατίας, γιατί ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στις επιλογές που αναλάβατε. Εδώ υπήρξε η πρώτη αντίληψη για τη δημιουργία της Ευρώπης και από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας.