Αγριεύουν οι αγρότες με την σύσταση επιτροπής αγώνα

agrotes-mploko
Τη σύσταση επιτροπής αγώνα αποφάσισαν 14 οργανώσεις (αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί) αγροτών από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΑΜ-Θ) που πήραν μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης.
Όλες οι οργανώσεις αναμένεται να προχωρήσουν σε γενικές και τοπικές συνελεύσεις μέχρι το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για το πλαίσιο των διεκδικήσεων.
Οι αποζημιώσεις από όπου κι αν προέρχονται να παραμείνουν αφορολόγητες. Ζητούν επίσης, ο ΦΠΑ στα εφόδια να κατέβει στο 6% και στα προϊόντα των εκμεταλλεύσεων να παραμείνει στο 13%, το αφορολόγητο ατομικών επιδοτήσεων τουλάχιστον στα 12.000 ευρώ- και μόνο για τη βασική ενίσχυση- και σίγουρα αφορολόγητες όλες οι στοχευμένες ενισχύσεις (Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης, Βιολογικών, Αυτοχθόνων φυλών, Συνδεδεμένων, Εξισωτικών αποζημιώσεων ).
Την άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για αγορά αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις εισφορές του ΟΓΑ καθώς και την κατάργηση της υποχρεωτικής, με την πάροδο των ετών, αλλαγής κατηγορίας ασφάλισης προς την ανώτερη.
Την άμεση εξόφληση εκκρεμοτήτων ενισχύσεων και αποζημιώσεων παλαιοτέρων ετών, τον καθορισμό των βοσκοτόπων και την οριοθέτησή τους ώστε να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, τον ορισμό της χρήσης γης για να υπάρχει προστασία της καλλιεργήσιμης γης και την κατοχύρωση του επαγγέλματος του αγρότη ανά κατηγορία (γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας) με εκπαίδευση και πιστοποίηση.
Το πλαίσιο διεκδικήσεων που υιοθετήθηκε περιλαμβάνει την δημιουργία ειδικής κατηγορίας φορολόγησης για τον πρωτογενή τομέα, την διατήρηση της φορολογίας εισοδήματος στο 13% χωρίς προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, τη θέσπιση ατομικού αφορολόγητου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, την συμμετοχή της οικογενειακής εργασίας στα έξοδα της εκμετάλλευσης.
Ταυτόχρονα οι αγρότες ζητούν νομοθετική ρύθμιση της εργασίας των παράνομων αλλοδαπών ποιμένων κι εργατών γης με ένα καθεστώς νόμιμης εργασιακής παραμονής με ευθύνη του εργοδότη και αμοιβή που να φορολογείται και να ασφαλίζει τον εργαζόμενο, έτσι ώστε να δικαιολογείται η αμοιβή του στα έξοδα της εκμετάλλευσης.
«Η συμμετοχή και η δυναμική που θα προκύψει από αυτές τις γενικές συνελεύσεις θα συνεκτιμηθούν το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, από τη συντονιστική επιτροπή» καταλήγει η ανακοίνωσή της Συντονιστικής Επιτροπής.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θεοδωρικάκος: Θεμιτό το κέδρος όχι η αισχροκέρδεια

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μίλησε για δύσκολη μάχη κατά …