Ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα με νομοσχέδια στη βουλή

Bouli26115sk

Εντός της εβδομάδος θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ίσως και αυτό του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, για να ψηφιστεί το αργότερο έως τις 10 Νοεμβρίου.

Το σχετικό νομοσχέδιο μάλιστα, θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στο Κοινοβούλιο, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη ότι θα υπάρξει κατάληξη εντός του έτους, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις των πολιτών.

Αρμόδιοι κύκλοι, άλλωστε, ανησυχούν μήπως ακραίοι κύκλοι των δανειστών επανέλθουν και επιχειρήσουν να βάλουν στο τραπέζι με καθυστερήσεις που θα επιδιώξουν το bail in, με τελικό σκοπό να επαναφέρουν το Grexit.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές το θέμα των κόκκινων δανείων θα συζητηθεί με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 10 Νοεμβρίου και που θα περιλαμβάνει πολύ δύσκολα μέτρα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται, πάντως, αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στο θέμα των κόκκινων δανείων, θέτοντάς το κατ’ αρχήν στη συνεδρίαση του Eurogoroup και εν συνεχεία, εφόσον απαιτηθεί σε Συμβούλιο Αρχηγών.

Προηγουμένως, όμως, όπως τονίζουν στο Real.gr ανώτερες πηγές της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όχι πώληση σε funds

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr, έχει αποφασίσει να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων και σε καμία περίπτωση δεν συζητά την πώλησή τους σε distress funds. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων, μετά και τη συνδρομή του Φρανσουά Ολάντ, αν δεν τεθεί στο Euroworking Group της 29ης Οκτωβρίου θα τεθεί σε έκτακτο Eurogroup και αν δεν υπάρξει κατάληξη, θα το αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε επικοινωνίες με τους επικεφαλής των δανειστών.

«Όχι βάση το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών»

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών δεν αποτελεί για την κυβέρνηση βάση συζήτησης για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού. Το πόρισμα, όπως διαμήνυσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν έχει κοινωνικό πρόσημο και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση», ενώ πληροφορίες επιμένουν πως συζητείται από την κυβέρνηση η διατήρηση του νόμου Λοβέρδου του 2010, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Στην ΠΓ και σε κοινωνικό διάλογο

Η πρόταση της κυβέρνησης θα συζητηθεί στα κομματικά όργανα την Πέμπτη, μάλιστα, θα απασχολήσει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, παρόντος του υπουργού Εργασίας, πιθανόν δε και του πρωθυπουργού. Στο τέλος της εβδομάδας αυτής ή αρχές της επομένης η κυβέρνηση θα καταθέσει την τελική της πρόταση, η οποία θα τεθεί σε ευρύ κοινωνικό διάλογο.

«Όχι» για το αγγελιόσημο

Το κουαρτέτο, το βράδυ της Παρασκευής, φέρεται να ζήτησε και άμεση κατάργηση του αγγελιόσημου, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, όμως, απάντησε αρνητικά.

Κρίσιμες επαφές με Ντομπρόβσκις

Στο κλίμα αυτό που δημιουργείται αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες οι συζητήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στην Αθήνα με την κυβέρνηση ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συναντάται κατά σειρά σήμερα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ( 9.30 π.μ.), τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη (10.30 π.μ.) και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (στις 3 το μεσημέρι). Στις 2 μμ ο Β. Ντομπρόβσκις θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα συζητήσει με Προεδρεία Επιτροπών του Κοινοβουλίου.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε τη γνωστή «αλαζονεία του 41%»

"Η αλαζονεία, από την άλλη, δεν μπορεί να κρύψει τη συνειδητοποίηση της διαρκούς φθοράς της …