"Ξέμεινε" από εκπαιδευτικό προσωπικό το ΑΠΘ

5ff1ac2a28079aa0056472d96db977ce_L
Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας στις σχολές και στα τμήματα του ΑΠΘ, εξαιτίας της αδυναμίας να αναπληρωθούν οι καθηγητές που συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν.
Δραματικός αλλά και αληθινός στην περιγραφή του ο πρύτανης του ΑΠΘ, που ανέφερε:
"Το τμήμα φαρμακευτικής έχει κάτω από 20 μέλη ΔΕΠ και γύρω στους 30 είναι ένας λογικός αριθμός για μια τόσο ιδιαίτερη σχολή.
Δεν καλύπτονται τα γνωστικά αντικείμενα.
Το Μαθηματικό μόνο 20 επίσης, στην Αρχιτεκτονική από 100 καθηγητές έπεσαν στους 38 μέσα σε 8 χρόνια . Η κατάσταση δεν είναι άμεσα αναστρέψιμη, ακόμα κι αν διατεθούν κονδύλια για προσλήψεις."
Μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" συμπλήρωσε:
"Κάθε χρόνο αποχωρούν εκατό περίπου πανεπιστημιακοί, ενώ μετά το 2010 σταμάτησαν οι προκηρύξεις για νέες προσλήψεις.
Υπάρχουν δε σχολές, όπως η Αρχιτεκτονική, όπου τα τελευταία 8 χρόνια από 100 καθηγητές απέμειναν μόνο 38.
Μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση χωρίς ασανσέρ και καλοριφέρ, αλλά όχι χωρίς δασκάλους, ενώ  έμπειροι καθηγητές φεύγοντας παίρνουν μαζί τους και το γνωστικό αντικείμενο, που ενδεχομένως δεν μπορεί να αναπληρωθεί.
Ένα, δύο τρία χρόνια θα μπορούσαμε να το αντέξουμε, αλλά τώρα πάει να γίνει πολύ σημαντικό το πρόβλημα, όταν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης ενός καθηγητή απαιτούνται δύο και τρία χρόνια.
Για κάποιο διάστημα ερχόταν στο ΑΠΘ κάποιοι καθηγητές που είχαν προσληφθεί με τις τελευταίες διαδικασίες που ξεκίνησαν το ξεκίνησαν το 2010.

Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να απασχολήσουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν εξαιρετικά ακαδημαϊκά προσόντα, δεν θέλουμε να φύγουν από την Ελλάδα, να βρούμε έναν τρόπο να αρχίσουμε να τους απασχολούμε".

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Survivor 2024: «Στην κόψη του ξυραφιού» οι σχέσεις Περπατάρη και Ταλαδιανού

«Για να το είπα, σαν βλάκας θα έκανε», σχολίασε ο Περπατάρης Σε οριακό επίπεδο έχει …