Οι μνημονιακές πολιτικές που από το 2010 εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κατ’ εντολή της Τρόικα (Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., Ε.Ε.), έχουν δημιουργήσει συνθήκες απόγνωσης για τους εργαζόμενους και ολοένα αυξάνουν τις στρατιές των ανέργων και των ανθρώπων που «ζουν» κάτω από το όριο της φτώχιας.
Η καλλιέργεια ελπίδων από την πλευρά της κυβέρνησης για δικαιότερη φορολόγηση και ελάφρυνση των βαρών των ασθενέστερων ομάδων αποδείχτηκε απάτη, με πρώτο αποτέλεσμα τη συνέχιση της ληστρικής επιβολής του ΕΝΦΙΑ σε ανθρώπους που έχουν πληγεί βάναυσα από την άγρια περικοπή μισθών και συντάξεων των τελευταίων ετών. Τα θλιβερά προσχήματα περί έξωθεν εκβιασμών δεν μπορούν να αποκρύψουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες.
Την ίδια στιγμή η προοπτική της «συνταξιοδότησης» στα 67 φανερώνει το πιο άγριο πρόσωπο της αντιλαϊκής πορείας που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κυβέρνηση που αν συνδυαστεί με την πορεία προς τη ραγδαία συρρίκνωση των συντάξεων σε επίπεδα πείνας κάνει ξεκάθαρο πως τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και το περίφημο κοινωνικό κράτος μετατρέπονται σε διατυπώσεις δίχως περιεχόμενο.
Με αυτόν ακριβώς το στόχο και εντάσσοντας τη δράση του μέσα στη συνολική δημοσιοϋπαλληλική δράση, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θέτει ως πρώτο μεγάλο αγωνιστικό στόχο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την επιτυχία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ στις 12 Νοεμβρίου.
Οι Γενικές Συνελεύσεις μέχρι και εκείνη την ημέρα έχουν το διπλό ρόλο τόσο της καλλιέργειας κλίματος για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης της 12ης Νοεμβρίου όσο και της ανάπτυξης του προβληματισμού και την οργάνωση της βάσης των εκπαιδευτικών ώστε να αποφασιστούν νέα αγωνιστικά βήματα με στόχο την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων της κυβέρνησης και της Τρόικας, που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια εκπαίδευση αλλά και το σύνολο των κοινωνικών αγαθών και κατακτήσεων.
Αυτό το, δεύτερο, στόχο, αποκλειστικά, μπορούν να υπηρετήσουν οι Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά την απεργιακή κινητοποίηση. Η μαζικότητα της συμμετοχής και η δυναμική των αποφάσεων είναι αυτές που θα χαράξουν τη στρατηγική της Ομοσπονδίας για τη συνέχεια.
Καλούμε τους Συλλόγους να πραγματοποιήσουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις από 2 Νοεμβρίου μέχρι και 27 Νοεμβρίου όπου θα συζητηθούν όλα τα παραπάνω και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον προγραμματισμό της δράσης του Κλάδου στη συνέχεια.
Προχωράμε σε εκστρατεία πληροφόρησης και κινητοποίησης του κλάδου αλλά και της κοινωνίας με αναζήτηση των συμμαχιών και του συντονισμού τόσο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες όσο και με το κίνημα των γονέων, περιοδείες των μελών του Δ.Σ. σε όλη την Ελλάδα, έκδοση αφίσας και δημιουργία ραδιοφωνικών (ή και τηλεοπτικών σποτ).
Προτείνουμε την πραγματοποίηση πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων με την προοπτική κλιμάκωσης τους των οποίων τη μορφή δε συγκεκριμενοποιεί ως εισήγηση και ζητάμε από τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων να αποφασίσουν με βάση την εκτίμηση που θα διαμορφωθεί στις διαδικασίες τους».