Τι ετοιμάζουν; Τι γνωρίζει ο Δραγασάκης; Η δήλωση που προκάλεσε

dragasakis

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, που να μην το ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα και μετά να φτιάξουμε τις δικές μας τράπεζες», δήλωσε παγώνοντας τους πάντες στο κλείσιμο της ομιλίας του στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων, όταν κατάλαβαν την σημασία των λεγόμενών του.

 «Αν δεν βγούμε από αυτό τον κύκλο, θα βουλιάζουμε διαρκώς», επεσήμανε ο Δραγασάκης αναφερόμενος στα χρόνια της κρίσης που δημιουργήθηκε «ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία».

Επίσης τόνισε στην ομιλία του για το νομοσχέδιο της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών:

«Αρνούμαστε κάθε έννοια αγοροπωλησίας δανείων. Δεχόμαστε αναδιαρθρώσεις δανείων υπό τον όρο ότι θα μπαίνουν νέα κεφάλαια από μετόχους και επενδυτές. Απαιτείται σεβασμός στην πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση διαμορφώνει στρατηγική και νομοθεσία. Οι θεσμοί έχουν το δικό τους ρόλο. Η Τράπεζα της Ελλάδας κάνει κατηγοριοποίηση των δανείων και θέτει στόχους. Το ΤΧΣ έχει ρόλο να ελέγχει αν οι στόχοι τηρούνται.

Στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ότι πρέπει να τηρηθεί το κοινωνικό κριτήριο με τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και το αναπτυξιακό με τη διασφάλιση της απασχόλησης.

Η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία όχι όμως αρκετή». Σημείωσε μάλιστα ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών όχι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Έχει σημασία η Αναπτυξιακή τράπεζα, οι συνεταιριστικές και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σήμερα απλά βάζουμε τις βάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης. Η πορεία έχει και άλλους σταθμούς».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 4,48% και ετήσια κέρδη 12,52%

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος υπερέβη τα επίπεδα των 100 …