Αδικημένες οι γυναίκες εργαζόμενες και στην Βρετανία

antras-gynaika-ergasia_

Οι Βρετανίδες δουλεύουν ουσιαστικά δωρεάν από τώρα μέχρι το τέλος του έτους λόγω μιας διαφοράς ποσού που συνεχίζει να υφίσταται μεταξύ των αμοιβών εκείνων και των ανδρών συναδέλφων τους, είπαν ερευνητές σήμερα.

Σύμφωνα με μια έρευνα της οργάνωσης Fawcett Society η οποία προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών στον εργασιακό τομέα, οι γυναίκες που δουλεύουν με πλήρη απασχόληση αμείβονται με 7.000 ευρώ λιγότερα το χρόνο από ό,τι οι άνδρες.

Η φετεινή Ημέρα της Ισότιμης Πληρωμής, που σηματοδοτεί τη μέρα μετά την οποία οι γυναίκες "εργάζονται δωρεάν" λόγω της διαφοράς μισθού, έρχεται 52 μέρες πριν το τέλος του χρόνου, σε σχέση με τις 56 πέρσι, είπε η οργάνωση. Η μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων είναι βρίσκεται στο 14,2%, μια βελτίωση από το περσινό 15,7%, πρόσθεσε.

Λίγο παραπάνω από τις μισές Βρετανίδες που ερωτήθηκαν είπαν ότι η ισότιμη αμοιβή ήταν η μεγαλύτερή τους ανησυχία στον εργασιακό τους χώρο, σύμφωνα με μια μεγάλη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο από το Ίδρυμα Τόμσον Ρόιτερς και το Ίδρυμα Ρόκεφελερ. Η ίδια ανησυχία καταγράφηκε ως σημαντικότερη και για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Βραζιλία και την Αυστραλία στη δημοσκόπηση, που ρώτησε πάνω από 9.500 γυναίκες σε χώρες G20 (τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες, και την ΕΕ) που διεξήγαγε η διεθνής δημοσκοπική εταιρεία Ipsos MORI.

"Δεν έχει ξαναβρεθεί καλύτερη ευκαιρία να κλείσει αυτή η ψαλίδα για τα καλά," είπε η Σαμ Σμέδερς, διευθύντρια της Fawcett Society. "Θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε την πρόοδο προς την ημέρα εκείνη όπου θα μπορέσουμε να την κλείσουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας."

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέϊβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει στιγματίσει τη μισθολογική διαφορά ώς "σκάνδαλο", έχει υποσχεθεί να πιέσει τις μεγάλες εταιρείες να δημοσιοποιήσουν τη μέση αμοιβή των ανδρών και γυναικών υπαλλήλων των.

"Έχει έρθει η ώρα να ανοίξετε τη συζήτηση και να ρωτήσετε τον εργοδότη σας αν είναι έτοιμος για τους νέους κανονισμούς αναφοράς μισθολογικών διαφορών," είπε η Σμέδερς σε γραπτή δήλωσή της. Η οργάνωσή της είπε επίσης ότι οι εργοδότες θα έπρεπε να προωθήσουν ευέλικτες πρακτικές εργασίες, και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα σε παιδική φροντίδα.

Το 2014, την πιό πρόσφατη χρονιά στοιχείων, η Βρετανία έπεσε από την 18η θέση στην 26η στην ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Διαφοράς Αμοιβών κατά Φύλο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία ήταν πρώτες στον κατάλογο, ως οι πιό ισότιμες κοινωνίες παγκόσμια, με την Υεμένη στη τελευταία θέση.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

"Είναι οι μέρες που μας θυμίζουν την αξία της προσφοράς για τον συνάνθρωπό μας. Αλλά …