Περισσότερες από 5.000.000 απόπειρες επιθέσεων σε online τραπεζικούς λογαριασμούς, μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, εντοπίστηκαν σε 323.374 νέα κακόβουλα προγράμματα, που στρέφονταν εναντίον φορητών συσκευών.
Συχνά, τα προγράμματα αυτά αποκτούν ειδικά προνόμια διαχειριστή στη συσκευή του θύματος, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την καταπολέμησή τους. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, αυτά τα Trojan αποτελούσαν πάνω από το 50% των πιο δημοφιλών mobile κακόβουλών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Kaspersky Security Network, οι λύσεις της Kaspersky Lab εντόπισαν και απέτρεψαν συνολικά 235,4 εκατομμύρια κακόβουλες επιθέσεις από online πηγές παγκοσμίως. Το μέγεθος αυτό είναι 38% μικρότερο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.
75,4 εκατομμύρια μοναδικές διευθύνσεις URL αναγνωρίστηκαν ως κακόβουλες από τις λειτουργίες web antivirus της Kaspersky Lab. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Οι λειτουργίες web antivirus της Kaspersky Lab εντόπισαν 38,2 εκατομμύρια μοναδικά κακόβουλα αντικείμενα (scripts, exploits, εκτελέσιμα αρχεία κ.α.). Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος κατά 46,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.
Υπήρξαν 5,68 εκατομμύρια καταχωρημένες ειδοποιήσεις για απόπειρες «μόλυνσης» από κακόβουλο λογισμικό με στόχο την κλοπή χρημάτων μέσω online πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το αρχείο antivirus της Kaspersky Lab εντόπισε συνολικά 145 εκατομμύρια μοναδικά κακόβουλα και πιθανώς ανεπιθύμητα αντικείμενα.
Τα προϊόντα mobile ασφάλειας της Kaspersky Lab εντόπισαν:
-1,6 εκατομμύρια κακόβουλα πακέτα εγκατάστασης
-323.374 νέα κακόβουλα mobile προγράμματα
-2.516 mobile τραπεζικά Trojan
Η γενική τάση που παρατηρείται μέχρι στιγμής για το 2015 συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο. Τα exploits με στόχο τον Adobe Flash Player και τον Internet Explorer παραμένουν τα πιο δημοφιλή εργαλεία μεταξύ των ψηφιακών εγκληματιών.
Η Kaspersky Lab δημοσίευσε έκθεση, παρέχοντας λεπτομέρειες για τα κυριότερα περιστατικά ασφάλειας που προέκυψαν αυτή την περίοδο. Χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία από 213 χώρες, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά γεγονότα από το εξελισσόμενο τοπίο των απειλών, όπως η αύξηση των mobile απειλών, οι προσπάθειες κλοπής χρημάτων από online τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και οι στοχευμένες ψηφιακές επιθέσεις.
Το μέγεθος αυτό συνιστά αύξηση 10,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ενώ είναι και 3,1 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Την ίδια περίοδο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια κακόβουλα πακέτα βρέθηκαν εγκατεστημένα σε φορητές συσκευές. Το μέγεθος αυτό είναι 1,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η προβολή διαφημίσεων στους χρήστες παραμένει ακόμα η κύρια μέθοδος απόκτησης χρημάτων μέσω mobile απειλών. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η Kaspersky Lab παρατήρησε αύξηση του αριθμού των προγραμμάτων που χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους διαφημίσεις, τονίζει το techgear.