Δικαστήριο της ΕΕ:Γονική άδεια ανατροφής και στους άνδρες του δημοσίου

pateras_simprwtagonistis_theatis

Τις κοινοτικές οδηγίες εισάγοντας διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ανδρών γονέων, αφού θέτει προϋποθέσεις για τη λήψη της γονικής άδειας, σε αντίθεση με τις γυναίκες, καθιστώντας την ανεπίτρεπτα δυσκολότερη, παραβιάζει η σχετική ελληνική νομοθεσία, όπως έκρινε με απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που την επικρίνει μάλιστα τη σχετική ρύθμιση, με το σκεπτικό ότι «αντί να διασφαλίζει πλήρως την ισότητα ανδρών και γυναικών στην επαγγελματική ζωή, μάλλον διαιωνίζει την παραδοσιακή κατανομή των ρόλων μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθόσον διατηρεί τη δευτερεύουσα θέση των ανδρών έναντι των γυναικών, όσον αφορά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους ως γονέων».

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΔΕΕ πριν από μερικούς μήνες, η γενική εισαγγελέας, ερμηνεύοντας τις κοινοτικές οδηγίες, τόνισε ότι οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας «ουδόλως προβλέπουν το ενδεχόμενο ο ένας από τους δύο γονείς να στερηθεί τη γονική άδεια, μεταξύ άλλων λόγω της επαγγελματικής κατάστασης της συζύγου του».

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι η συμφωνία – πλαίσιο και οι Χάρτες Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και Κοινωνικών Δικαιωμάτων των εργαζομένων αποσκοπούν να διευκολύνουν τον συνδυασμό των επαγγελματικών και οικογενειακών ευθυνών των εργαζόμενων γονέων, παρέχοντας δικαίωμα γονικής άδειας, όχι μόνο μετά τη γέννηση, αλλά και μετά την υιοθεσία παιδιού.

Ο άνδρας εργαζόμενος μπορεί να πάρει τη γονική άδεια κανονικά, ακόμα και αν η σύζυγος δεν έχει καμία επαγγελματική απασχόληση ή έμεινε άνεργη. Το ζήτημα έφθασε στο ΔΕΕ πέρσι, κατόπιν προσφυγών δικαστικού λειτουργού, ο οποίος δεν μπορούσε να εξασφαλίσει γονική άδεια, γιατί ο Υπαλληλικός Κώδικας (που εφαρμόζεται αναλογικά και στους δικαστές για τις άδειες) προέβλεπε ότι ο πατέρας δεν δικαιούται γονική άδεια όταν η σύζυγος δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα (εκτός εάν η σύζυγος κριθεί ανίκανη για ανατροφή του παιδιού, εξαιτίας σοβαρής πάθησης ή βλάβης της υγείας της). Ομως, αντίστοιχο «εμπόδιο» δεν προβλεπόταν στον Κώδικα για τις μητέρες που μπορούν πάντα να τύχουν γονικής άδειας.

Νομοθετική διάταξη που επιτρέπει στον πατέρα να πάρει γονική άδεια, μόνο εφόσον η σύζυγός του εργάζεται ή ασκεί επάγγελμα, εισάγει ανεπίτρεπτη διάκριση, λόγω φύλου, έκρινε το ΔΕΕ. Επικαλούμενο κοινοτικές οδηγίες, το Ευρωδικαστήριο επισήμανε ότι η κατάσταση του άνδρα εργαζόμενου που είναι γονέας, είναι παρεμφερής με εκείνην της γυναίκας εργαζόμενης όσον αφορά την ανατροφή των τέκνων.

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η Gazprom βλέπει μείωση των τιμών του εξαγόμενου φυσικού αερίου το 2025

Η εταιρεία ανέφερε ότι βλέπει τις πωλήσεις φυσικού αερίου της να αυξάνονται φέτος κατά 155 …