Καταργείται η συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων των παιδιών

baby

Αντιμέτωποι με το... παράλογο βρίσκονται οι Έλληνες παιδίατροι, σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων για τους μικρούς ασθενείς τους. Αυτό διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κώστας Νταλούκας, με αφορμή τις συνεχείς αλλαγές που γίνονται από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ στους «κόφτες» που μπαίνουν σε εξετάσεις και φάρμακα στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του συστήματος και του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το αυτονόητο και το λογικό, που υπάρχει σε κάθε ευρωπαϊκή τουλάχιστον χώρα, δηλαδή η διενέργεια περιοδικού προληπτικού ελέγχου σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με συγκεκριμένες εξετάσεις, δεν υφίσταται στην Ελλάδα (ούτε και) για την πιο ιδιαίτερη και ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, εκείνη των παιδιών.

«Η Ένωση καλείται να παλέψει με τα παράλογα, σε ένα περιβάλλον που καθημερινά μεταβάλλεται και έχει κατακλυστεί από νόμους, ΦΕΚ και Υπουργικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει την σειρά του τι ισχύει και τι όχι» λέει ο κ. Νταλούκας.

Ενδεικτικά, αναφέρει σε επιστολή που κοινοποιεί προς τους συναδέλφους του και μέλη της Ένωσης και την οποία δημοσιοποίησε το protothema.gr, κατόπιν ενημέρωσης του από τον ΕΟΠΥΥ, ότι πλέον οι παιδίατροι δεν μπορούν να συνταγογραφούν καμιά διαγνωστική εξέταση με την ένδειξη «πρόληψη».

 «Δεν προβλέπονται και δεν αποζημιώνονται προληπτικές εξετάσεις στην Παιδιατρική. Όποιος παιδίατρος θέλει να στείλει κάποιο από τα παιδιά που παρακολουθεί, πχ για έλεγχο με τρίπλεξ καρδιάς, θα πρέπει να αναγράφει στη συνταγογράφηση  ICD-10 με σχετικό καρδιολογικό πρόβλημα και διάγνωση», λέει ο κ. Νταλούκας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι παιδίατροι για να «γράψουν» τρίπλεξ καρδιάς, που σημειωτέον είναι εξέταση απαραίτητη για όλα τα παιδιά που αθλούνται, θα πρέπει να γράφουν ψευδώς ότι ο ασθενής έχει καρδιολογικό πρόβλημα που χρήζει περαιτέρω ελέγχου!

«Προφανώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε προληπτικά όλα τα παιδιά που παρακολουθούμε με τρίπλεξ καρδιάς. Ούτε είναι νόμιμο αλλά και ούτε μπορούμε από την άλλη να βάζουμε διάγνωση που δεν υφίσταται, για να δικαιολογήσουμε την παραπεμπτική εξέταση» υπογραμμίζει ο ειδικός.

 Κι αν ο σκόπελος της... πρόληψης πιθανόν θα ξεπερνιέται με αυτόν τον τρόπο από τους παιδιάτρους, προκύπτει άλλος όσον αφορά το είδος και τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων.

«Από τον ΕΟΠΥΥ μας ενημέρωσαν ότι μπορούμε να συνταγογραφούμε διαγνωστικές εξετάσεις κατά την ιατρική μας κρίση, αλλά μέσα σε "λογικά πλαίσια", πχ μπορούμε να συνταγογραφούμε ​​TSH και FT4, αλλά "μην το παρακάνετε" μου είπαν χαρακτηριστικά,  γράφοντας όλο το πακέτο εξετάσεων για τον θυρεοειδή, για να μην σας καλέσουν για έλεγχο​», ενημερώνει ο κ. Νταλούκας τους παιδίατρους.

 «Θεωρούμε απίστευτο για την χώρα μας, να μην έχει καθιερωθεί μέχρι και σήμερα από το Υπουργείο Υγείας, περιοδικός προληπτικός έλεγχος σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με συγκεκριμένες εξετάσεις, αν και επανειλημμένα το έχουμε προτείνει. ​Με την τακτική αυτή η πρόληψη δεν εξυπηρετείται. Είναι απολύτως βέβαιον ότι το αποτέλεσμα θα είναι  κάποια από τα παιδιά να μην διαγιγνώσκονται εγκαίρως και η δημόσια ιατροφαρμακευτική δαπάνη να επιβαρύνεται» αναφέρει ο πρόεδρος των ιδιωτών παιδιάτρων.

 Σε γρίφο εξελίσσεται όμως και το θέμα της συνταγογράφησης φαρμάκων για τους παιδίατρους. Σύμφωνα πάντα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στην Ένωση Παιδιάτρων από τον ΕΟΠΥΥ, «αν γράφονται φάρμακα που δεν έχουν αντίστοιχο γενόσημο σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα γενόσημα, τότε ο στόχος συνταγογράφησης του μήνα θα παραμένει χαμηλός για κάθε γιατρό».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δόθηκαν και διαβεβαιώσεις ότι ο τυχόν έλεγχος δεν θα… ξεκινήσει από την ειδικότητα των παιδιάτρων.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: Δεν είμαι προβλέψιμος, το κάστρο της δεξιάς προπαγάνδας καταρρέει

"Όσο με περιμένουν στη γωνία τόσο θα τους βγαίνω από αλλού - Δεν έχω κανέναν λόγο …