Oι ανατροπές σε ασφαλιστικό και φορολογία, αλλά και το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα, από την Τρίτη θα αποτελέσει το μεγάλο αγκάθι γιο την κυβέρνηση, καθώς μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Δανειστών.
Βάσει των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου, η εισφορά αλληλεγγύης από το 2016 θα πρέπει να ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα, που με απλά λόγια σημαίνει ότι θα αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, εν αναμονή των διευκρινίσεων του οικονομικού επιτελείου, για το όριο πάνω από το οποίο κάποιος φορολογούμενος θα θεωρείται ότι ανήκει στους «έχοντες».
Με τις αλλαγές που προωθούνται στη μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους, ενώ προτίθεται να διατηρήσει και τα τέσσερα επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους και αφορούν την οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης ευθύνης.
Επίσης πολλοί θα δουν τα να εξαιρούντια από τις φοροαπαλλαγές, αφού θα εξεταστούν οι εναπομέιναντες 716 φοροαπαλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες θα καταργηθούν, γιατί συνολικά κοστίζουν 2,5 δισ. ευρώ και το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας δεν το επιτρέπει να συνεχιστεί.
Πρόκειται για τις:
-123 φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνουν ακόμη τα φυσικά πρόσωπα και αφορούν ιατρικές δαπάνες, δωρεές κ.λπ. και κοστίζουν περίπου 275,29 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για τις ιατρικές δαπάνες, που «επιβαρύνουν» 85,2 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό, εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο αυτές που υπερβαίνουν τα 100 ευρώ και γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
-109 φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνουν τα νομικά πρόσωπα και ανέρχονται στο ποσό των 13,75 εκατ. ευρώ.
-19 φοροαπαλλαγές που εφαρ- μόζονται στον ΕΝΦΙΑ με «κόστος» 426,24 εκατ. ευρώ.
-79 φοροαπαλλαγές που ισχύουν στον ΦΠΑ και κοστίζουν 1,26 δισ. ευρώ.