Το κόμμα ενέκρινε την εισήγηση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό-Δείτε τα βασικά σημεία

katrougalos1-620x441

Νεότερη Ενημέρωση 15.39

Αυτό ήταν.  Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα μάλιστα ενέκρινε το σύνολο της πρότασης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, που βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

— Το μοντέλο των συντάξεων θα υπολογίζεται από το άθροισμα της εθνικής σύνταξης μαζί με το ανταποδοτικό κομμάτι που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.

— Δεύτερον, ενοποίηση των Ταμείων.

Εξερχόμενος ο υπουργός του ΚΥΣΚΟΙΠ, ανακοίνωσε ότι πάμε σε λογική ενός Ταμείου αλλά θα χρειαστεί και μια ευρύτερη ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού με νέους πόρους αφού δεν έχει αποθεματικά και στόχος είναι η κατάθεσή του στην Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.

Τι προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου

Η πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μειώσεις (σε μικρότερο βαθμό) στις κύριες συντάξεις.

Συγκεκριμένα, τα μοντέλα επανυπολογισμού  των συντάξεων έχουν ως εξής:

  1. Αναφορικά με το ποσοστό αναπλήρωσης  για το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεκινά από χαμηλά 55% και φθάνει έως το 70% ή και παραπάνω αν η επικουρική σύνταξη είναι υψηλή.
  2. Με σοβαρές μειώσεις κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλα ελλειμματικά ταμεία.
  3. Περικοπή θα υποστούν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ .
  4. Από τον επαναυπολογισμό προκύπτουν ακόμα και μικρές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών

Εθνική σύνταξη

Αναφορικά με την «εθνική σύνταξη», προσωπικό στοίχημα του Γ. Κατρούγκαλου είναι να συνδεθεί με «ρήτρα ανάπτυξης», που θα ισούται με το 60% του μέσου εισοδήματος, όπως αυτό προσδιορίζεται από το ετήσιο επίπεδο φτώχειας. Θα μπορούν να λάβουν τη συγκεκριμένη παροχή όσοι θα συμπληρώνουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και η χρηματοδότησή της θα γίνεται από τη φορολογία. Παράλληλα, θα χορηγείται και η ανταποδοτική σύνταξη η οποία θα προκύπτει από την καταβολή εισφορών ανάλογα με το μισθό ή με το εισόδημα.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα ταμείο Κύριας σύνταξης, το οποίο θα συμπεριλάβει σε ξεχωριστές διευθύνσεις, τις συντάξεις των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των επιστημόνων. Ειδικά όμως ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα με στόχο να μπορούν να ασκούν όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους, εκτός από την καταβολή των συντάξεων.

Αρχική Ενημέρωση 10.21

"Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του και παράλληλα να  διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας".

Αυτό ανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού, που θα έχει νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του από το 2016.

Η  πρόταση αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη ώστε μέσα στις προσεχείς μέρες να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

– Καθιερώνεται εθνική σύνταξη με «ρήτρα ανάπτυξης», η οποία χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι.

– Στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

– Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα

– Θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε, ότι στόχος να είναι να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις αλλά μόνο στις επικουρικές με τη διατήρηση, όμως, της αυτονομίας του ενιαίου ταμείου. Βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο είναι να δεχθούν οι θεσμοί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, τονίζοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι  να υπάρξει ενιαίος συντελεστής για την αναπλήρωση των συντάξεων και να υιοθετηθεί ρήτρα προσαρμογής τους ύψους των συντάξεων και των εισφορών ανάλογα με την αυξομείωση του ΑΕΠ.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, υποστήριξαν ότι το σχέδιο μπορεί να περάσει τόσο από τα κομματικά όργανα όσο και από την κοινωνία στην περίπτωση που αφενός το ποσοστό αναπλήρωσης του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών (κύρια+επικουρική) δεν μειωθεί κάτω του 65% του συντάξιμου μισθού και αφετέρου αυξηθούν τα έσοδα λόγω των θετικών ρυθμών ανάπτυξης αλλά και της μείωσης της ανεργίας.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

POS: Ραγδαία αύξηση των συναλλαγών με κάρτες,

Κατά μέσο όρο ο Έλληνας έκανε το 2023 107 συναλλαγές με την κάρτα του έναντι …