Η πραγματική όψη της Ελλάδας, στις προσλήψεις και (ίσως) αυξήσεις

adeio-portofoli-620x320

Ποικίλες εκτιμήσεις με δεδομένη όμως την αναταραχή στον εργασιακό χψώρο από την παρατεταμένη αβεβαιότητα, προκύπτουν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Αποδοχών και Παροχών της KPMG, στον Φαρμακευτικό και Αγροχημικό κλάδο, στον κλάδο των Καταναλωτικών Προϊόντων , στου Λιανεμπορίου και στον κλάδο των Ασφαλιστικών εταιρειών, εν ανανμονή των στοιχείων από τον κλάδο της Υψηλής Τεχνολογίας).

Η χρονιά ξεκίνησε με αυξήσεις στις προσλήψεις, αλλά πολύ σύντομα η πορεία της οικονομίας και των πολιτικών εξελίξεων, ανέστρεψε αρνητικά το κλίμα, σε βάρος φυσικά των ήδη εργαζόμενων αλλά και των ανέργων.

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

    Η έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 127 θέσεις εργασίας και βασίζεται σε δείγμα 17 εταιρειών και 3 040 κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

    • Το 44% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις το 2015 σε όλους τους εργαζομένους, ενώ το υπόλοιπο δείγμα προχώρησε σε αυξήσεις στο σύνολο (19%) ή σε ένα μέρος των εργαζομένων (37%). Το μέσο ποσοστό της αύξησης που δόθηκε το 2015 από το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων) ανέρχεται σε 1.2%, ενώ η διάμεσος σε 0.1%.
    • Το 43% των εταιρειών του δείγματος προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για το 2016.
    • Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης το 2015 για τα αποτελέσματα του 2014 ανήλθε στο 7.8% των ετήσιων βασικών αποδοχών, μειωμένο κατά μια περίπου μονάδα σε σχέση με αυτό που πληρώθηκε την προηγούμενη χρονιά.
    • Μόνο 1 εταιρεία από το σύνολο του δείγματος προχώρησε μέσα στο 2015 ή σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση θέσεων εργασίας.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Η έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 132 γενικές και 42 εξειδικευμένες κλαδικές θέσεις εργασίας. Βασίζεται σε δείγμα 30 εταιρειών και περισσότερων από 3 600 κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά. Στην έρευνα, εκτός από θέσεις φαρμακευτικού κλάδου, περιλαμβάνονται και εξειδικευμένες θέσεις από εταιρείες με αγροχημικά (AGRO), μη συνταγογραφούμενα (ΟTC) προϊόντα καθώς και ιατρικά και διαγνωστικά μηχανήματα (MD).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Το 87% των εταιρειών του δείγματος έδωσε το 2015 αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων και το ποσοστό της αύξησης για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων) ήταν 1,8% (διάμεσος).
  • Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2016, το 26% των εταιρειών του δείγματος δεν ήταν σε θέση να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, το 17% προέβλεψε μηδενικές αυξήσεις, ενώ για το υπόλοιπο δείγμα (57%) τo ποσοστό της αύξησης που αναμένεται να δοθεί είναι 2,0% (διάμεσος).
  • Καμία εταιρεία από το σύνολο του δείγματος δεν προχώρησε σε μειώσεις βασικών αποδοχών των εργαζομένων τους για το 2015, και επίσης καμία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μειώσεις το 2016.
  • Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης το 2015 για τα αποτελέσματα του 2014 ανήλθε στο 21% των ετήσιων βασικών αποδοχών, μειωμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που πληρώθηκε το 2014 για τα αποτελέσματα του 2013.

ΚΛΑΔΟΣ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ

Η έρευνα για τον κλάδο του Λιανεμπορίου παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 124 θέσεις εργασίας και βασίζεται σε δείγμα 26 εταιρειών και 14 000 κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας

  • Το 45% των εταιρειών του δείγματος έδωσε αυξήσεις σε τουλάχιστον μια από τις κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ το μέσο ποσοστό της αύξησης που δόθηκε το 2015 από το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων) ανέρχεται σε 0.8%.
  • Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2016, το 45% των εταιρειών του δείγματος δεν ήταν σε θέση να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, το 41% προέβλεψε μηδενικές αυξήσεις για το σύνολο των εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο δείγμα (14%) προέβλεψε ότι θα δοθούν αυξήσεις σε μία τουλάχιστον κατηγορία εργαζομένων, που κατά μέσο όρο θα ανέρχεται σε 1.7%.
  • Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης το 2015 για τα αποτελέσματα του 2014 ανήλθε στο 7% των ετήσιων βασικών αποδοχών, και κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτό που πληρώθηκε την προηγούμενη χρονιά.
  • Μόνο δύο εταιρείες από το σύνολο του δείγματος προχώρησαν μέσα στο 2015 σε μείωση θέσεων εργασίας.

ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 140 θέσεις εργασίας και βασίζεται σε δείγμα 32 εταιρειών και 4 390 κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας

  • Το 62% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων ενώ το υπόλοιπο δείγμα προχώρησε σε αυξήσεις στο σύνολο (17%) ή σε ένα μέρος των εργαζομένων (21%). Το ποσοστό της αύξησης που δόθηκε το 2015 από το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων) ήταν 0.5% (μέσος όρος).
  • Καμία από τις εταιρείες του δείγματος δεν προχώρησε σε μειώσεις βασικών αποδοχών το 2015.
  • Αναφορικά με τις προβλέψεις για τo 2016, το 48% των εταιρειών του δείγματος δεν ήταν σε θέση να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, το 31% προέβλεψε μηδενικές αυξήσεις, ενώ για το υπόλοιπο δείγμα (21%) τo ποσοστό της αύξησης που αναμένεται να δοθεί είναι 2.0% (διάμεσος).
  • Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης το 2015 για τα αποτελέσματα του 2014 ανήλθε στο 9.4% των ετήσιων βασικών αποδοχών, μειωμένο σε σχέση με αυτό που πληρώθηκε την προηγούμενη χρονιά.
  • Μόνο το 14% των εταιρειών του συνόλου του δείγματος προχώρησε μέσα στο 2015 ή σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση θέσεων εργασίας.

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

DW: Τι γνωρίζουμε για την επίθεση στο Μαγδεμβούργο

Oι αρχές κάνουν λόγο επίσημα για τουλάχιστον δύο νεκρούς και 60-80 τραυματίες - Δεν αποκλείεται …