Ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων ζητά η Κομισιόν

KATATHESEIS_

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, η πλήρης υλοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού προστασίας των καταθέσεων θα ολοκληρωθεί το 2024 και σε τρία στάδια: σε ένα πρώτο βήμα ως το 2020, που ο Χιλ ονομάζει «αντασφάλιση», τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων λαμβάνουν χρήματα από τον κοινό «κουμπαρά» μόνο μέχρι ενός ορισμένου ποσού και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξαντλήσει τους πόρους που διαθέτουν.

Αυτό περολαμβάνεται στην τελική πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στο Στρασβούργο, λίγη ώρα μετά την έγκρισή της από το κολέγιο των επιτρόπων, απ[ό τον επίτροπο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Τζόναθαν Χιλ.
Θα πρέπει τώρα να ξεπερασθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών, που φοβούνται «κοινοτικοποίηση» των προβλημάτων που έχουν μεμονωμένες τράπεζες.
Σε ένα δεύτερο στάδιο, που αποκαλείται «συν-ασφάλιση», ο περιορισμός στο ποσό διατηρείται, αλλά εκλείπει η προϋπόθεση αξιοποίησης των ιδίων πόρων. Τέλος, στην «πλήρη ασφάλιση», στο τελευταίο στάδιο που υλοποιείται το 2024, ο ενιαίος μηχανισμός θα καλύπτει το 100% του ποσού άνευ όρων.
Σύμφωνα με το άρθρο της Deutsche Welle, οι καταθέσεις στην ευρωζώνη προστατεύονται μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, αλλά πρόκειται για αμιγώς εθνική εγγύηση. Εάν τυχόν χρεοκοπήσει μία ελληνική τράπεζα, οι καταθέτες αποζημιώνονται από ένα εθνικό ταμείο, δηλαδή ουσιαστικά από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες που καταβάλουν εισφορές στο ταμείο- ή από το κράτος. Τώρα η Κομισιόν θέλει να συνενώσει τα εθνικά ταμεία της ευρωζώνης σε έναν πανευρωπαϊκό «κουμπαρά», ο οποίος θα ανοίγει κάθε φορά που αυτό κρίνεται απαραίτητο, οπουδήποτε στην ευρωζώνη.

Οι αντιρρήσεις

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση της Κομισιόν, λέγοντας ότι «παρέχει λάθος κίνητρα» στους ενδιαφερόμενους.

Ο γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ υποστηρίζει: «Ήδη υπάρχει οδηγία για την (εθνική) εγγύηση των καταθέσεων, η οποία θα έπρεπε να ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη, αλλά την έχουν υιοθετήσει μόνο τα μισά. Δεν μπορώ να κατανοήσω λοιπόν, γιατί τώρα η Κομισιόν καταθέτει νέες προτάσεις. Θα ήταν καλύτερα και θα είμαστε σε πιο σωστό δρόμο, εάν φρόντιζε να ισχύουν αυτά που έχουμε ήδη αποφασίσει σε ολόκληρη την ΕΕ».
Η Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες της ευρωζώνης, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόταση αυτή, θεωρώντας ότι οι υγιείς τράπεζες και οικονομίες αναλαμβάνουν το ρίσκο των ασθενέστερων και ότι σε τελική ανάλυση οι γερμανοί καταθέτες καθίστανται υπέγγυοι για τράπεζες σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης

Πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης. Την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024 θα καταβληθεί από …