Δραματικό είναι το νέο κοινωνικό status quo που διαμορφώνεται τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπου μόνο ένας στους τρεις Έλληνες ανήκει στο οικονομικά ενεργό μέρος του πληθυσμού, μόνο ένας στους δέκα ανέργους λαμβάνει οικονομική βοήθεια από το κράτος και οι συντάξεις εξαφανίζονται.
Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο «Κρίση και κανένα τέλος στον ορίζοντα», από την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, στο οποίο φιλοξενείται η εκτίμηση του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββα Ρομπόλη, σύμφωνα με τον οποίο ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί σε μια «αναπόφευκτη παγίδα φτώχειας».
Όπως σημειώνει ο Σάββας Ρομπόλης «υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, χωρίς βιώσιμα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης».
Ο ίδιος θεωρεί επικίνδυνη τη «μόνιμη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού καθώς και τη διάβρωση των τεχνολογικών και παραγωγικών δομών της χώρας».
Όπως αναφέρει η Tagesspiegel, τρεις στους δέκα οικονομικά ενεργούς πολίτες είναι άνω των 65, ενώ το 2060 θα είναι έξι στους δέκα και ο ελληνικός πληθυσμός είναι από τους γηραιότερους στην ΕΕ.
Η εφημερίδα επίσης παρουσιάζει τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ με τον εξής σχολιασμό: «Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε να είναι ένα καλό νέο: Τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έπεσε από το 24,9% στο 24,6%. Ωστόσο αυτή η ελαφρά μείωση οφείλεται κυρίως στην παροδική άνθηση του ελληνικού τουρισμού μέσα στο καλοκαίρι.»
Και μέσα σε όλα αυτά η Κομισιόν, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές τις προβλέψεις για την Ελλάδα του 2016, αναμένει εκ νέου αύξηση της ανεργίας στο 25,8%.