Μπράβο μας:Χρυσό στην αύξηση φόρων

FOROLOGIA-656x410

Κατά 1,5% (στο 35,9% του ΑΕΠ), αυξήθηκε το 2014 το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα, σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, μετην χώρα μας από τα επίσημα στοιχεία να διαπιστώνεται πως διατηρεί με απόλυτη άνεση την ΠΡΩΤΙΑ στην αύξηση των φόρων (4,7%) στη διάρκεια της περιόδου 2007-2014, όταν στις άλλες χώρες που είχαν μνημόνια, μόνο στην Πορτογαλία σημειώθηκε αύξηση φόρων.

Ειδικότερα, το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2014 κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και έφθασε το 35,9% του ΑΕΠ από 34,4% το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD’s Annual Revenue Statistics). Η αύξηση αυτή ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, με τη Δανία και την Ισλανδία να καταγράφουν υψηλότερες αυξήσεις (3,3 και 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα).

Στην περίοδο 2007-2014, το φορολογικό βάρος αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες -από το 31,2% στο 35,9% του ΑΕΠ- καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για να πληρώνουν λιγότερο, ενώ τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν στο τέλος τον λογαριασμό», δήλωσε ο Πασκάλ Σεντ Αμάν, Διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ.

Ενδιαφέρον συμπέρασμα της σχετικής έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι και ότι η κύρια τάση που παρατηρείται στις χώρες-μέλη μετά την κρίση είναι η μείωση των εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων και η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των φυσικών προσώπων.

Δύο άλλες χώρες, η Δανία και η Τουρκία, σημείωσαν την ίδια περίοδο αύξηση των φορολογικών εσόδων μεγαλύτερη των 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στυλιανίδης: Ελλάδα και Τουρκία εταίροι, ιδιαίτερα στον ναυτιλιακό τομέα

«Ο ναυτιλιακός τομέας είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της "θετικής ατζέντας" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε …