Το Ασφαλιστικό "πιέζει" ασφυκτικά την κυβερνητική συνοχή-Κείμενο 8 σημείων στην ΟΚΕ

Asfalisτικο

Επικαλούνται τον κοινωνικό διάλογο, αλλά οι κοινωνικοί εταίροι εκτιμούν ότι οι συνέπειες φοβίζουν την κυβέρνηση, που προσπαθεί να πάρει παράταση στις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και για αυτό μεταθέτει για μετά τις γοιρτές τις τελικές της αποφάσεις.

Οι ενδεδειγμένες ημερομηνίες για την κατάθεση, συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων εντός του Δεκεμβρίου, τέθηκαν σε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου τελικά ελήφθη και η απόφαση της παράτασης του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, με την ψήφισή του, να μετατίθεται αναγκαστικά για τα μέσα Ιανουαρίου.

«Οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις είναι από χέρι αντιαναπτυξιακό μέτρο. Διότι αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει μείωση κυρίων συντάξεων, σήμερα μετά από έντεκα συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και τα όρια των αντοχών των συνταξιούχων. Και αυτών που πρόκειται να πάρουν σύνταξη και που αν δεν συμβεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, δεν θα πάρουν ποτέ. Επομένως, όλα αυτά πρέπει να εξασφαλιστούν. Ανεξαρτήτως συμφωνίας, ανεξαρτήτως Μνημονίων, τα ελλείμματα θα ήταν τέτοια, ώστε θα ήμασταν υποχρεωμένοι και από μόνοι μας να βρούμε τρόπους να αναπληρώσουμε αυτό το κενό. Επομένως αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια - επ’ αυτού ζήτησε και ο πρωθυπουργός να γίνει διάλογος...» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στον Real FM, ενώ σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες θα πέσει «ψαλίδι» στις δύο και τρεις συντάξεις που λαμβάνουν οι μέχρι σήμερα δικαιούχοι.

Οι κοινωνικοί εταίροι πρόσφατα κατήγγειλαν το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό είναι προσχηματικός, αφού οι προτάσεις τους, που δίνουν και λύση και προστατεύουν τους εργαζόμενους δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Έθνος, έρχεται νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης για όλους, με κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης βάσει συντάξιμων αποδοχών (μισθός ή εισόδημα).

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, κατέθεσε κείμενο 8 σημείων στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) -από την οποία έχει αποχωρήσει η ΓΣΕΕ- για να ανοίξει ο διάλογος. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου η ΟΚΕ πρέπει να γνωμοδοτήσει επί των γενικών αρχών της μεταρρύθμισης, που προβλέπει:

• Συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης, με λειτουργική ενοποίηση των κανόνων παροχών συντάξεων και είσπραξης εισφορών. ΟΓΑ και ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή για μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες. Ο νόμος-πλαίσιο που θα πρέπει να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου θα περιγράφει το χρονοδιάγραμμα, ώστε στο πρώτο 6μηνο του 2016 να προκύψει το οργανόγραμμα και να προχωρήσει εντός του 2017 η ενοποίηση.

• Ενιαίο υπολογισμό συντάξεων με τρία κλειδιά: 1. Μισθός εργασιακού βίου (ή εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες / αγρότες), 2. Ενιαίο, ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία, ποσοστό αναπλήρωσης

• Ετη ασφάλισης. Η κύρια σύνταξη θα είναι άθροισμα της εθνικής (από τη φορολογία) και ανταποδοτικής, με την κυβέρνηση να εμμένει πως η εθνική (60% του μέσου εισοδήματος) θα δίδεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που ζητούν οι θεσμοί.

Το αναλογικό τμήμα θα υπολογίζεται με κλιμακούμενο ποσοστό αναπλήρωσης, υψηλότερο για τους χαμηλόμισθους και χαμηλότερο για τους υψηλόμισθους. Για το ύψος του διεξάγεται μια από τις σημαντικότερες μάχες στο «μέτωπο» του Ασφαλιστικού.

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού θα «τρέξουν» αμέσως χωρίς μεταβατικό στάδιο ή τουλάχιστον με σημαντική επίσπευση όσων προβλέπει ο ισχύων νόμος 3863. Μοναδικό επικουρικό Ταμείο μένει το ΕΤΕΑ, ενώ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αντικαθίσταται από τον «κανόνα βιωσιμότητας». Λόγω ελλειμμάτων και κλεισίματος της στρόφιγγας από ΑΚΑΓΕ και κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι μειώσεις.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα προστατευτούν οι επικουρικές μέχρι τα 170 ευρώ και οι υπόλοιπες θα υποστούν μειώσεις από 2% έως και πάνω από 10%, με το μεγαλύτερο «μαχαίρι» να πέφτει στις άνω των 400 ευρώ.

Μάχη θα δοθεί για τη διάσωση των κύριων συντάξεων. Στο υπόμνημά του ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει πως η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις, αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος. Στον πυρήνα της πρότασης μένει η αύξηση των εισφορών κατά 2% . Ο ΣΕΒ ζήτησε χθες μείωση των εισφορών, υποστηρίζοντας πως τυχόν αύξησή τους θα επιβαρύνει τελικώς τους εργαζομένους με μείωση μισθών και αύξηση ανεργίας.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στο 98% η απορρόφηση πόρων - Στο 130% οι εντάξεις έργων

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τηρούνται σε μεγάλο βαθμό τα …