Η φτώχια πλησιάζει τους συνταξιούχους της Γερμανίας

sintaksi

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά και αισιόδοξα τα στοιχεία για το συνταξιοδοτικό σύστημα 34 βιομηχανικών χωρών, το οποίο ο ΟΟΣΑ, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να τον αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι της Γερμανίας, κάτι που οι περισσότεροι δεν περίμεναν, όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, με το σκεπτικό ότι όλοι θεωρούσαν ότι η χώρα πρότυπο κοινωνικής προστασίας, θα έχει εξαλείψει τον όποιο κίνδυνο.
Δυστυχώς και στην Γερμανία όπως διευκρινίζει η Μόνικα Κβάισερ, εμπειρογνώμων του ΟΟΣΑ για συνταξιοδοτικά θέματα, το μεγαλύτερο μειονέκτημα του σημερινού συστήματος είναι «η απόλυτη σύνδεση της σύνταξης με το εργασιακό εισόδημα, η οποία δεν επιτρέπει καμία αναδιανομή προς όφελος των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελβετία, στην Ολλανδία ή στη Νέα Ζηλανδία».
Πρακτικά συτό σημαίνει ότι το ύψος της σύνταξης υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τα εισοδήματα στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Ο απλός κανόνας είναι ότι «όποιος έχει υψηλό εισόδημα, πληρώνει αυτομάτως υψηλότερες συνταξιοδοτικές εισφορές και σε βάθος χρόνου καταβάλλει περισσότερα χρήματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία, με αποτέλεσμα να δικαιούται και υψηλότερη σύνταξη».
Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα αναγκαστικά λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη, εκτός αν οι ίδιοι είχαν προνοήσει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές σε ιδιωτικό φορέα ασφάλισης. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι αυτή ακριβώς η οικονομική δυνατότητα δεν υφίσταται για έναν χαμηλόμισθο. Σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στους μακροχρόνια ανέργους, δεν προβλέπεται καμία άλλη πρόνοια για την τρίτη ηλικία, παρά μόνο το ελάχιστο επίδομα κοινωνικής βοήθειας.
Αντίθετα Ελβετία, Ολλανδία, Δανία και Νέα Ζηλανδία έχουν καθιερώσει ένα διαφορετικό σύστημα, με κύριο άξονα την αποκαλούμενη «βασική σύνταξη», δηλαδή, αφορά σε ένα συγκεκριμένο και σταθερό ποσό, το οποίο λαμβάνει ο συνταξιούχος ανεξάρτητα από τα προηγούμενά εισοδήματά του, που απομακρύνει τη «φτώχεια των συνταξιούχων» με τρόπο πιο αποτελεσματικό.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκέρτσος: Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ

 «Η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ», …