Στα ύψη οι αλληλοκατηγορίες και οι εντάσεις στη Βουλή(VIDEO)

vouli_2015_3_18_13_14_30_b2

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που  θα ακολουθήσει, ολοκληρώνεται απόψε στη βουλή  η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016.

Η συζήτηση διεξάγεται σε έντονους τόνους. Ήδη ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Μάριος Σαλμάς διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το πόθεν έσχες, ενώ αντιπαράθεση είχε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Νίκο Καραθανασόπουλο, με αφορμή τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού έχουν ταχθεί οι εισηγητές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν.

«Πάμε όπισθεν ολοταχώς, σε όλα τα μέτωπα» εκτίμησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 στην οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι ανάλγητη».
Προσδιορίζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θα επιμείνουμε στην προσπάθεια ευρύτερης συνεννόησης και διαμόρφωσης ενός εθνικού πλαισίου για οριστική έξοδο από τη κρίση. Είμαστε όμως αντίθετοι με κάθε πρόταση για δημιουργία "μετώπων", είτε των δήθεν ευρωπαϊκών με την δεξιά, είτε των δήθεν προοδευτικών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο αυτές λογικές θα βλάψουν αυτή την ώρα την Ελλάδα το ίδιο».

- «Η δεύτερη φορά Αριστερά παρουσιάζει προϋπολογισμό κομμάτια και θρύψαλα που είναι αδύνατο να μάθει κανείς αν τα λεφτά που θα δώσουμε στην παιδεία, στην υγεία, την άμυνα, θα πιάσουν τόπο», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

 Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις σπατάλες» και έκανε λόγο για «γκρίζο, αδιαφανή και άδικο» προϋπολογισμό.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας πως ο προϋπολογισμός αποτελεί "επίσημη συνόψιση για τα έργα και τα σχέδια της κυβερνώσας Αριστεράς".

"Όποιος είχε πιστέψει το προεκλογικό παραμύθι της κυβέρνησης για σκληρή διαπραγμάτευση, θα έπρεπε να ρίξει μία ματιά στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που αποτελεί μία επίσημη ομολογία για τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίο" τόνισε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

- Αιχμές για τα βάρη του παρελθόντος που φέρει από τις πολιτικές που άσκησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος στην τοποθέτηση του κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Όπως τόνισε ωστόσο, ο προϋπολογισμός του 2016 αποτελεί προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης. Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές της ΝΔ αναρωτήθηκε «γιατί καλύπετε τον Ευάγγελο Βενιζέλο;».

- Την πρόταση του για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με άλλους υπουργούς, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016. Αναφερόμενος στα σενάρια σύμφωνα με τα οποία το κόμμα του ή βουλευτές από το κόμμα του θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό ή άλλα κρίσιμα νομοσχέδια, ο Βασίλης Λεβέντης συνέστησε «να μην ψάχνουν για βουλευτές από την Ένωση Κεντρώων», λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι βουλευτές του δεν είναι «λαγοί».

«Η κυβέρνηση κατέθεσε έναν ακόμη μνημονιακό προϋπολογισμό όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μιχαλολιάκος, υποστήριξε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε την πάγια θέση του για λογιστικό έλεγχο και διαγραφή του παράνομου χρέους.

- Αλλαγές στον εκλογικό νόμο με επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών, του μπόνους των 50 εδρών και της έκτασης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016. «Ζητήσαμε συνεννόηση, όχι συγκυβέρνηση, η κυβέρνηση έχει, και θα το δείτε, αρραγές μέτωπο. Επομένως  μην αρνείστε κάτι που δεν σας ζητήθηκε», τόνισε.

- «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τους συνταξιούχους, ακόμη και μόνοι μας αν εσείς δεν συναινέσετε», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως «μόνο ως εθισμό στην λογική των αλλεπάλληλων περικοπών μπορεί να εξηγηθεί η στάση της ΝΔ. «Έχει κάνει 11 κύματα περικοπών και τώρα βρίσκουμε άρνηση όταν ζητάμε προτάσεις. Όσο δεν απαντάτε δικαιούμαστε να λέμε ότι οι θέσεις σας ταυτίζονται με των δανειστών», σημείωσε.

- Επίθεση στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, κατηγορώντας τον ότι παραπληροφορεί, διαστρεβλώνει και παραποιεί την πραγματικότητα. Συνεχίζοντας ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι η ιστορία θα καταγράψει ως «ένα μεγάλο λάθος για τον ελληνικό λαό την αλλαγή που έγινε στις εκλογές του Ιανουαρίου». Άμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Παππά ο οποίος χαμογελώντας του απάντησε: «Να προτείνω στο κ.Βρούτση να αλλάξει λαό» και πρόσθεσε ότι ο λαός έχει αποφανθεί δύο φορές.

- «Η κυβέρνηση ζητά να ψηφίσουμε τον πρώτο δήθεν αριστερό προϋπολογισμό. Δεν ξέρω αν πιστεύουν ότι μπορεί να βγει. Ξέρω πως δεν βγαίνει δεν τον αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. Στηρίχθηκαν σε ψέματα σε μύθους που καταρρέουν σε απάτη που αποκαλύπτεται», υπογράμμισε ο πρ. πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμεράκης μιλώντας στη Βουλή. «Γίνατε πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς », σχολίασε χαρακτηριστικά.

- «Ζητάμε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Διαφορετικά θα είναι φενάκη και φλούδες ελπίδες η ανάταξη της χώρας» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

- Για «MEGA ψέμα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις τηλεοπτικές αναφορές ότι δεν είχε συμπεριλάβει 1.800.000 ευρώ και 37 ακίνητα στη δήλωση πόθεν έσχες του 2012, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016.

- Τη σκέψη της κυβέρνησης για πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη χρονιά «ανάλογα με την πορεία των δημόσιων οικονομικών» επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού υπογραμμίζοντας ότι οι μηδενικές προσλήψεις τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα τα ελληνικά σχολεία να είναι από τα πιο γερασμένα σχολεία στην Ευρώπη.

- Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. «Οι ψηφοφόροι σας κρύβονται. Έχουν σταματήσει να λένε πως ψήφισαν», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Φέρατε την καταστροφή στην οικονομία. Τα funds είχαν τον ζουρνά & εσείς χορεύατε τσιφτετέλι», συνέχισε.

- Έντονη αντιπαράθεση με αφορμή τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, είχαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο. Ο  βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί όσα λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και την φρασεολογία του. «Είμαι έτοιμος να παραδεχθώ ότι μερικά πράγματα είναι αλήθεια ακόμα κι αν τα πει ο Γιάννης Στουρνάρας. Είμαι έτοιμος να παραδεχθώ για παράδειγμα αν πει ότι οι ομάδες της Βορείου Ελλάδας αδικούνται από τη διαιτησία ή ότι ο άνθρωπος χρειάζεται οξυγόνο για να ζήσει», απάντησε με χιούμορ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

- «Αναγνωρίζουμε ότι στον προϋπολογισμό προηγείται η ανθρωπιστική καταστροφή κι η φτώχεια κι ο πολιτισμός οφείλει να μην διεκδικεί από εκεί» υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. Ο υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε επέκταση της δωρεάν πρόσβασης στα μουσεία σε όσους είναι κάτοχοι της κάρτας αλληλεγγύης και της κάρτας ανεργίας, όπως κι απόδοση του πάσο για τα μέσα μεταφοράς και στους σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών. Τόνισε τέλος, ότι είναι ανάγκη ο χώρος του πολιτισμού να πείσει ότι μπορεί να αποδώσει κι έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

- «Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι μετέωρες και οι χαμηλοί δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης δεν είναι επιτυχία δεδομένου ότι δεν οδηγούν σε επεκτατική πολιτική αλλά σε νέες περικοπές. Αυτό οφείλεται στην επιστροφή στην ύφεση», είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Ακούσαμε και πάλι ανακρίβειες και υποσχέσεις αν και πρέπει να παραδεχτώ όχι του μεγέθους του «κοστολογημένου προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για το οποίο μιλούσε πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε δηκτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας στην τοποθέτησή του.

- Προσλήψεις 3.500 ατόμων στα νοσοκομεία το 2016 και αύξηση των δαπανών για τα νοσοκομεία για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 κατήγγειλε τους διοικητές των νοσοκομείων που «αποκαλύπτουν» ελλείψεις επειδή η κυβέρνηση προτίθεται να τους αλλάξει.

- Για προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που συνεχιστεί ο «λασποπόλεμος» εναντίον του προειδοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, κατά τη διάρκεια κόντρας που είχε με τον βουλευτή της ΝΔ Μαρίο Σαλμά, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016. «Μην συνεχίζετε τον λασποπόλεμο, ο οποίος έχει ξεκινήσει πριν από τις εκλογές από τα γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία συνεχίσατε κάποιοι από σας και είχαν σαν αποτέλεσμα τον εμπρησμό και την παραλίγο -δυστυχώς για μας- δύσκολη κατάσταση στο σπίτι μου. Παρακαλώ να μην συνεχίσετε αυτή την τακτική, διότι θα με αναγκάσετε να προχωρήσω σε πράξεις και σε πρωτοβουλίες στις οποίες δεν έχω προχωρήσει μέχρι τώρα. Σέβομαι τις απόψεις όλων, αλλά όταν αυτές αγγίζουν τα όρια της ανεντιμότητας, παρακαλώ να μην συνεχιστούν», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

- Για προβοκάτσια σε βάρος της χώρας μέσα από «παραπλανητικά ψέματα» κατηγόρησε την ΝΔ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. «Ακούσαμε τον υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτη να λέει ότι η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά την συνθήκη Σένγκεν αφήνοντας ανοικτά και αφύλακτα τα σύνορά της. Αυτό δεν είναι προβοκάτσια, ταύτιση με τις χώρες που επιλέγουν τον εθνικό εγωισμό και την εθνική περιχαράκωση;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία «οικουμενική αντιπολίτευση», η οποία είναι παρακολούθημα των μίντια.

- Στοιχεία που δείχνουν ότι μειώθηκε κατά 1% η ανεργία μέσα στο 2015 παρέθεσε στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ανακοινώνοντας ότι το επόμενο οκτάμηνο θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Το 2015 η ανεργία μειώθηκε στο 24,5%, αλλά η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, υπογράμμισε η υπουργός.

- Επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την ανθρωπιστική κρίση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η Θεανώ Φωτίου παρατήρησε ότι η «ανθρωπιστική κρίση» ήταν μια λέξη που «κανένα από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν τόλμησε να την αναφέρει πέντε χρόνια, γιατί ήταν απαγορευμένη από τους δανειστές και τους υπακούσατε». Έκανε επίσης γνωστό ότι μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 106 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

- Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα, ενώ κάλεσε τη νεολαία, «να πιστέψει στην κοινωνική ασφάλιση». «Είναι λάθος. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος», είπε.

- Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ένα σωστό εργαλείο, επαρκές σε αυτή τη φάση για την εφαρμογή και τήρηση του οδικού χάρτη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Παραμένουμε πιστοί στην ανάγκη ανατροπής της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε όλοι για να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα», σημείωσε και συνέχισε: «Είναι εύλογο η αντιπολίτευση να μην υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό. Θα περίμενε κανείς, όμως, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, προτάσεις για το τι θα πρέπει να γίνει» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Βούτσης.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Για πρώτη φορά με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι παραχωρήσεις αιγιαλών

Για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη …