Δαπάνες συνολικού ποσού μέχρι 9.545 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει το 2016 κάθε μισθωτός και συνταξιούχος, είτε μέσω μίας και μοναδικής πιστωτικής κάρτας είτε μέσω ενός μόνο τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με χρεωστική κάρτα είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώσει έκπτωση φόρου έως και 2.100 ευρώ, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Οι επαγγελματίες
Από την άλλη πλευρά, εντός του 2016 κάθε επιχειρηματίας κι ελεύθερος επαγγελματίας θα υποχρεωθεί να εισπράττει μέσω ενός και μοναδικού επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων του ή την παροχή των υπηρεσιών του, τα οποία θα του πληρώνουν οι πελάτες του με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών (μέσω καρτών ή ηλεκτρονικής τραπεζικής). Τα χρήματα των εισπράξεων αυτών κάθε επιχειρηματίας κι ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορεί να τα «σηκώνει» από το συγκεκριμένο λογαριασμό για να τα βάζει στην τσέπη του ή να τα αποθηκεύει στο σπίτι του με τη μορφή μετρητών, αλλά θα μπορεί μόνο να τα δαπανά μέσω χρεωστικής κάρτας ή ηλεκτρονικής τραπεζικής, για πληρωμές προμηθευτών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και για την κάλυψη άλλων άμεσων αναγκών της επιχείρησης ή του γραφείου του. Σε κάθε περίπτωση, η διακίνηση χρηματικών ποσών μέσω του επαγγελματικού αυτού λογαριασμού δεν θα μπορεί να γίνεται πλέον με αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών. Για τα ποσά που κατατίθενται στο λογαριασμό αυτό θα ισχύει, εξάλλου, το ακατάσχετο.
Το σχέδιο
H υποχρέωση κάθε μισθωτού και συνταξιούχου να καλύπτει ποσό ύψους έως 9.545 ευρώ το χρόνο με δαπάνες που θα έχει εξοφλήσει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, καθώς επίσης και η υποχρέωση κάθε επιχειρηματία κι ελεύθερου επαγγελματία να διακινεί τα ποσά των επαγγελματικών εισπράξεων και δαπανών του μέσω ενός και μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού προβλέπονται με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση του «πλαστικού χρήματος» ως του πλέον διαδεδομένου μέσου οικονομικών συναλλαγών στη χώρα μας.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (μέρη του οποίου παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1), το 2016:
1 Κάθε μισθωτός και συνταξιούχος του οποίου το ετήσιο εισόδημα είναι χαμηλότερο των 9.545 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking συνολικό ποσό δαπανών τουλάχιστον ίσο με το εισόδημά του για να μην πληρώσει φόρο!
2 Από την άλλη πλευρά, κάθε μισθωτός και συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 9.545 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει με «πλαστικό χρήμα» ή μέσω e-banking 9.545 ευρώ για να του αναγνωρίσει η εφορία την ανώτατη έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
3 Για την κάλυψη του ποσού των 9.545 ευρώ θα αναγνωρίζονται οποιεσδήποτε δαπάνες έχουν εξοφληθεί από μία μόνο πιστωτική κάρτα ή από μία μόνο χρεωστική κάρτα. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών, παροχές υπηρεσιών, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα, καύσιμα κ.λπ.
Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας, ο συνδεδεμένος μ’ αυτήν τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά, στο ΤΑΧΙSnet, ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με «πλαστικό χρήμα» για την κάλυψη ποσού μέχρι 9.545 ευρώ και την κατοχύρωση της αντίστοιχης έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, όπως αναλύει σήεμρα ο Ελεύθερος Τύπος.