Δικαιούχοι του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού και οι ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ

euro

Μία αδικία ετών αποκαθιστάται με απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που ασχολήθηκε εκτενώς με την υπόθεση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού και από τα δύο φύλα μετά την προσφυγή πατέρα-δικηγόρου, που διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο, όταν το Ταμείο Πρόνοιας του κλάδου του, απέρριψε το σχετικό του αίτημα, με το σκεπτικό ότι δεν το επιτρέπει ο Κανονισμός Περίθαλψης του Ταμείου με το άρθρο 15 πδ 162/1998.
Το Ταμείο των Νομικών, αναγκάστηκε να υπακούσει στον Συνήγορο του Πολίτη και να προβεί στην έγκριση της χορήγησης του επιδόματος στον δικηγόρο, ανοίγοντας τον δρόμο στο σύνολο των ανδρών δικηγόρων, για να λάβουν το σχετικό επίδομα.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης:
Όπως τον ενημέρωσαν από το ταμείο, δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άμεσα ασφαλισμένες γυναίκες δικηγόροι και οι γυναίκες ασκούμενοι δικηγόροι, που έχουν παιδιά ηλικίας ενός μέχρι πέντε ετών, τα οποία είναι ασφαλισμένα στο Ταμείο και δεν δικαιούνται σχετικού επιδόματος από άλλο ασφαλιστικό φορέα.
Στο ζήτημα επενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, που απέστειλε έγγραφο στο οποίο γινόταν αναφορά περί άμεσης διάκρισης λόγω φύλου σε βάρος των ανδρών ασφαλισμένων, κάτι που παράνομα ισχύει όταν η Ελλάδα με ειδική νομοθεσία προβλέπει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε βασικά ζητήματα, όπως στην αμοιβή για όμοια εργασία, στην εργασία ίσης αξίας (άρθρο 4 παρ. 1 ν. 3896/2010), σύμφωνα με τις οποίες η ισότητα επεκτείνεται σε όλες της μορφές εργασίας, άρα και στις διατάξεις περί ίσης μεταχείρισης μεταξύ των δύο φύλων στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης (άρθρο 5ε πδ 87/2002), στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και στην παροχή αυτών στις δημόσιες υπηρεσίες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 11 ν. 3769/2009).
Αυτές οι αποφάσεις υποχρέωσαν το Ταμείο των δικηγόρων να εναρμονιστεί και να αλλάξει εν έτη 2015, τον κανονισμό του, έστω και με χρόνια καθυστέρησης.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΠΕΚΑ: Αυξημένο επίδομα σε 59.000 μητέρες – Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό …