Ισχυρή δόση "αυτοκριτικής" περιέχουν οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Πολ Μέισον #ThisIsACoup, αφού ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος που χρησιμοποίησε το όπλο της εξόδου από το ευρώ ως επιχείρημα στη διαπραγμάτευση, γιατί ουσιαστικά αυτό ήθελαν οι "σκληροί" της Ευρώπης.
"Υπάρχει μερίδιο ευθύνης για το πώς σκεφτόμασταν να διαπραγματευτούμε, τι μπορούσαμε να ανεχτούμε, τι τακτικές μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Η τακτική όπου είπαμε ότι μπορούμε να φύγουμε από το ευρώ δεν ήταν πολύ επιτυχημένη διότι ήταν μέρος του σχεδίου των δανειστών μας" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
"Ένα κομμάτι της ελίτ στην Ευρώπη -προσθέτει- ήθελε να εκδιώξει την Ελλάδα. Οπότε δεν είναι επιτυχής τακτική εκ μέρους σου να λες ότι θα φύγεις αν δεν το κάνεις, διότι πολλοί ήθελαν να φύγεις εξ αρχής. Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο Grexit και στο Grexit με νέο μνημόνιο".
Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί και η αποκάλυψη του Γιάνη Βαρουφάκη στο προσωπικό του ιστολόγιο ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν ζήτησε διαγραφή χρέους, αλλά μόνο την ανταλλαγή ομολόγων της ΕΚΤ με άλλα που θα έληγαν στο διηνεκές.
Στο "μέτωπο" της διαπραγμάτευσης, κοινοτικές πηγές επιβεβαιώνουν εμμέσως τις πληροφορίες ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα μπει στο μικροσκόπιο των δανειστών, με την επιστροφή τους στις 18 Ιανουαρίου.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών βλέπουν "τρύπα" 2-3 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος και ζητούν πρόσθετα μέτρα για την κάλυψή του. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κουαρτέτου, το κείμενο και τα μέτρα του προϋπολογισμού, ούτε συζητήθηκε, ούτε συμφωνήθηκε μαζί τους.
Η κυβέρνηση πάντως, μέσω κύκλων, διαψεύδει ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, με την ερώτηση "τι άλλο θα γράψουν τα μέσα ενημέρωσης;", χωρίς όμως να απαντά επί της ουσίας για το κατά πόσο οι θεσμοί έχουν εντοπίσει δημοσιονομικό κενό. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν πως επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει όχληση από τους δανειστές για πρόσθετα μέτρα.