Χωρίς τον μπαμπά τους "γιορτάζουν" τα Χριστούγεννα ένα εκατομμύριο Ελληνόπουλα!

official_8473

Τέσσερα εκατομμύρια παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν τον πατέρα τους για τα Χριστούγεννα και το ίδιο συμβαίνει με ένα εκατομμύριο παιδικών ψυχών στην Ελλάδα! Αυτό αναφέρει σε πρωτοσέλιδό της, η Βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror» βάζοντας «υπό τον τύπο των ήλων» το μεγάλο κοινωνικό- ψυχολογικό πρόβλημα, που υφίσταται σήμερα στο κόσμο.
Ειδικοί αναφέρουν πως όσα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς την παρουσία του πατέρα φαίνεται ότι διατρέχουν περισσότερους κίνδυνους σε σύγκριση με συνομιλήκους τους.

Οι λόγοι της πατρικής απουσίας μπορεί να είναι το διαζύγιο κι όχι μόνο. Μια άλλη αιτία έγκειται στο γεγονός πως πολλές γυναίκες ζουν σήμερα, μεγαλώνουν παιδιά ως ανύπαντρες ή χωρίς να βρίσκονται με κάποιο σύντροφο. Επίσης, ο πατέρας μπορεί να πεθάνει ή σε άλλες περιπτώσεις να εγκαταλείψει την οικογένεια.

Η Αμερικανική Εταιρεία Κοινωνιολογίας έχει εντοπίσει ήδη τρεις κατηγορίες παραγόντων σχετικά με τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την στέρηση του πατέρα. Αυτές είναι:

1) Το γεγονός της δυσκολίας παροχής καλύτερης δυνατής ποιότητας γονικής υποστήριξης προς τα παιδιά.
2) Η εμφάνιση δυσκολιών – στερήσεων λόγω οικονομικών προβλημάτων
3) Η απουσία θεσμών κοινωνικής υποστήριξης.

Παρόλα αυτά υφίσταται ελπίδα γιατί το γεγονός της πατρικής απουσίας δεν σημαίνει ότι πάντοτε τα παιδιά θα εμφανίσουν διάφορα προβλήματα.

Επιστημονικά στοιχεία και μελέτες, που έγιναν από τη δεκαετία του 1980 δείχνουν πως τα περισσότερα παιδιά διαζευγμένων γονέων θα μεγαλώσουν κανονικά, αλλά ελλοχεύουν και περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα.

Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα κορίτσια από οικογένειες χωρίς πατέρα ενδέχεται να δραστηριοποιηθούν σεξουαλικά σε μικρότερη ηλικία και παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν εκτός γάμου παιδιά.

Προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και τα αγόρια χωρίς πατέρα, αφού μετέπειτα ως ενήλικοι δυσκολεύονται να βρουν και να μείνουν σε μια δουλειά.

Για τα διαζύγια υφίστανται διιστάμενες απόψεις σχετικά με τα προβλήματα των παιδιών συσχετίζονται μόνο με τον χωρισμό ή σε άλλη ενδοοικογενειακή αιτία.

Κατά μια άποψη οφείλονται τα προβλήματα στο διαζύγιο. Άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα προβλήματα «γεννιούνται» λόγω κακής ποιότητα της γονικής φροντίδας – ανατροφής. Μια τρίτη επιστημονική άποψη «ενοχοποιεί» τους γονιδιακούς παράγοντες.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εφαρμοστεί μια κοινωνική πολιτική με στόχο να προληφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά, που μεγαλώνουν χωρίς τον πατέρα.

Επίσης, οι επιστήμονες τονίζουν πως πρέπει να αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης της υποστήριξης από τον πατέρα και η παροχή βοήθειας προς την εργαζόμενη μητέρα, γιατί αυτό επιδρά θετικά στα παιδιά.

Επισημαίνουν, μάλιστα, πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή κοινωνικών μέτρων ενδυνάμωση των ευάλωτων οικογενειών για τις περιπτώσεις γονέων (ανδρών ή γυναικών), που μεγαλώνουν ένα παιδί χωρίς να είναι παντρεμένοι.

Πολλές πρόσφατες έρευνες αναφέρονται στη σημασία του ρόλου του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού.

Τα επιστημονικά πορίσματα δείχνουν ότι αποτελεί πολύ ισχυρός σημαντικός παράγοντας η επίδραση της αγάπης του πατέρα στην ψυχολογική- συναισθηματική, κοινωνική- γνωστική ανάπτυξη του παιδιού ή του νεαρού ενήλικα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ), Νίκος Σπιτάλας προτείνει το όλο θέμα με την οικογένεια και το διαζύγιο να από- δικαστηριοποιηθεί.
«Να λειτουργήσουν κοινωνικές υπηρεσίες, να θεσπιστεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης και να υπάρξουν ειδικοί οικογενειακοί δικαστές με γνώσεις παιδοψυχιατρικής.
Να συντομεύουν οι αποφάσεις, να ερωτάται το παιδί τη στιγμή του διαζυγίου και όχι όταν θα έχει αποξενωθεί. Να καθιερωθεί ο θεσμός της συνεπιμέλειας.
Να γίνουν υπηρεσίες σε κάθε νομό και δήμο. Να θεσμοθετηθεί η αφαίρεση επιμέλειας σε περίπτωση κακής άσκησης.
Να ορισθεί το τι είναι επιμέλεια και τι κατοικία, να αφαιρεθεί ο όρος γονική μέριμνα, να υφίσταται ίδια μέριμνα και για φυσικούς γονείς (παιδιά εκτός γάμου).
Να γίνει ρύθμιση της διατροφής μέσω κοινωνικών παροχών και να διευθετηθούν φορολογικά θέματα διαζευγμένων, όπως γίνεται και στο εξωτερικό», προτείνει ο κ. Σπιτάλας.

Στην Ελλάδα υφίστανται σήμερα ένα εκατομμύριο χωρισμένα ζευγάρια (2 εκατομμύρια ενήλικοι) κα στο ένα εκατομμύριο ανέρχονται τα παιδιά τους. Ακόμη, άλλα 300.000 παιδιά έχουν γεννηθεί εκτός γάμου.

Το 90% από τους 6.000 αυτόχειρες των τελευταίων ετών ήταν άνδρες διαζευγμένοι.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία - Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που …