Δικλίδες ασφαλείας για αδύναμους δανειολήπτες

pleisthriamoi

Δικλίδες ασφαλείας για τους αδύναμους δανειολήπτες και τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού προβλέπει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μη χάσουν την πρώτη και μοναδική κατοικία τους και παράλληλα η αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους να γίνεται με βάση τις οικονομικές αντοχές τους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τους μεγάλους οφειλέτες με «κόκκινες» οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα όπως αναλύει το ethnos.gr, μπαίνουν σε εφαρμογή οκτώ δικλίδες ασφαλείας, οι οποίες θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται σταδιακά από τις αρχές του νέου έτους και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Ειδικότερα:
• Προχωρεί αμέσως η σύσταση της Ειδικής Γραμματείας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ), προκειμένου να συντονίσει την υλοποίηση του προγράμματος για τα κέντρα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης δανειοληπτών, νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα οφειλών, καθώς και για θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
Νέος Κώδικας
• Ετοιμάζεται ο νέος βελτιωμένος Κώδικας Δεοντολογίας, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στον επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας που θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος Μαρτίου θα υπάρχει πρόβλεψη για τον «συνεργάσιμο» δανειολήπτη, καθώς και για τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι το βασικό εργαλείο για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.
Παράλληλα, η ΤτΕ και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών θα ενημερώνουν τους δανειολήπτες ότι ξεκινά μια νέα σχέση συνεργασίας τους με τις τράπεζες, η οποία μέσα από ρυθμίσεις θα ελαφρύνει το βάρος που φέρουν, με βάση την πραγματική οικονομική τους δυνατότητα.
• Ο Συνήγορος του Καταναλωτή αναλαμβάνει ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ πιστωτών και οφειλετών (όπως προβλέπει ο νόμος 4224/2013) και ιδίως για θέματα του Κώδικα Δεοντολογίας.
• Θα δημιουργηθεί νέα Ανεξάρτητη Αρχή (μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016), έργο της οποίας θα είναι ο αντικειμενικός προσδιορισμός της πιστοληπτικής ικανότητας και της δυνατότητας αποπληρωμής. Αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο θα λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και το σύνολο των υποχρεώσεων του δανειολήπτη.
Παράλληλα, αυτή η αρχή θα «πιστοποιεί» την αδυναμία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ώστε να προστατεύονται και ενδεχομένως να μην πωλούνται τα δάνειά τους σε ξένα funds.
• Τον συντονισμό των δράσεων για τα «κόκκινα» δάνεια σε ό,τι αφορά τα υπουργεία θα τον έχει η Ειδική Γραμματεία του ΚΥΣΔΙΧ, ενώ γραφείο συντονισμού θα υπάρχει και στην ΤτΕ. Επίσης ό,τι σχετίζεται με την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και οι εξαμηνιαίες συνοπτικές αναφορές για την πορεία υλοποίησης θα στέλνονται στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.
• Στόχος είναι να υπάρξουν βελτιώσεις και στον νόμο Δένδια (ν. 4307) για τις ρυθμίσεις χρεών μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Μία από τις βελτιώσεις που εξετάζονται είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα για τους οφειλέτες, προκειμένου να προτιμήσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου και να αναδιαρθρώσουν εξωδικαστικά τα χρέη τους.
• Για τους μεγάλους οφειλέτες με καθυστερούμενες οφειλές προς τράπεζες, Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα δημιουργηθεί ειδικός μηχανισμός συντονισμού πιστωτών. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπό προϋποθέσεις μια τέτοια διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει προς θετική κατεύθυνση, αν υπάρξει εξισορρόπηση των συμφερόντων των πιστωτών, ώστε από κοινού να συμφωνήσουν σε λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις να προχωρήσουν, διασώζοντας θέσεις εργασίας.
• Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα μόνιμο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση της αστεγίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να ληφθεί μια δέσμη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα των αστέγων. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση των μέτρων από ευρωπαϊκά κονδύλια κοινωνικής πολιτικής ή το Juncker-plan.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κώστας Κατσανέβας στον ΣΚΑΙ 100,3: Θα κατέβω στις εκλογές

«Δεν με νοιάζει η πολιτική δυναστεία των Παπανδρέου, πορεύομαι σαν Κωστής πάντα ανεξάρτητος», δήλωσε ο …