Συνεδριάζει το μεσημέρι το ΚΥΣΚΟΙΠ για το ασφαλιστικό

723tsipras-maximou-eurokinissi-570-786x600
Στις 3 το μεσημέρι θα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), με μοναδικό θέμα συζήτησης το Ασφαλιστικό, σε μία κυβερνητική επιχείρηση να περιορίσει τις εσωτερικές αντιδράσεις και του αδιεξόδου στο ασφαλιστικό, που σημαίνει ότι είναι έτοιμη να πατήσει κάθε λεγόμενη κόκκινη γραμμή, αφού στοχεύει στην συμφωνία.
Οι θεσμοί διαφωνούν με :
-15αετία: Η άποψη των θεσμών, που έχει εκφραστεί εδώ και μία τριετία τουλάχιστον, θέλει να αυξάνεται το κατώτατο όριο προϋπηρεσίας για χορήγηση σύνταξης, από τη 15αετία (4.500 ένσημα), που είναι σήμερα, στην 20αετία (6.000 ένσημα). Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα κλείσει άλλο ένα «παράθυρο» πρόωρης συνταξιοδότησης.
-Ποσοστό αναπλήρωσης: Οι θεσμοί θέλουν να πετύχουν αλλαγές ακόμα και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω του επανυπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης, που επιθυμούν να μην υπερβαίνει το 55% στην καλύτερη περίπτωση. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί το ποσοστό αναπλήρωσης να διατηρηθεί στα επίπεδα του 70% και για τους χαμηλόμισθους στο 80%. Όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα μελετών για το θέμα που πραγματοποιεί η Αναλογιστική Αρχή, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).
-Ενοποίηση ταμείων: Οι θεσμοί συμφωνούν με τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλά θέλουν να γίνει με ταχείς ρυθμούς και η διαδικασία ενοποίησης των εισφορών. Η ελληνική πλευρά θέλει να αμβλύνει το χρονικό διάστημα στην πενταετία τουλάχιστον, για να αυξηθούν οι εισφορές στο 20%, όπως είναι σήμερα στο ΙΚΑ. Ειδικά όμως για τον ΟΓΑ, οι θεσμοί προτείνουν ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2018. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το επόμενο έτος, οι εισφορές για τους αγρότες θα αυξηθούν από το 7% στο 10% τουλάχιστον.
-*Εθνική σύνταξη: Φαίνεται πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να προχωρήσει η εφαρμογή της, αλλά να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, στις περιπτώσεις εκείνες των ασφαλισμένων που θα κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά, θα υπάρχει έτσι το περιθώριο να χαθεί η σύνταξη των 384 ευρώ, για όσους αποδειχθεί ότι έχουν την οικονομική επάρκεια, μέχρι να συμπληρώσουν το γενικό όριο ηλικίας (62ο με 40 έτη προϋπηρεσίας ή 67ο με 15αετία). Η κυβέρνηση έχει «σηκώσει ψηλά» το ζήτημα της χορήγησης εθνικής σύνταξης προς όλους, σε μια προσπάθεια να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.
Επίσης θεωρείται σχεδόν σίγουρο πια η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, για ποσά από 1.000 ευρώ και άνω, ως αντιστάθμισμα στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών, αλλά και το σύνολο των πολιτών που έχουν τραπεζικές συναλλαγές.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησε η υποβολή από χθες - Όλες οι αλλαγές

Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2023 Ξεκίνησε …