Γίνονται «ΡΟΖ» οι κόκκινες γραμμές για το ασφαλιστικό;

asfalistiko

«Θολώνουν» οι «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, μεταρρύθμιση που αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως είναι αποφασισμένη να πετύχει την πλήρη προστασία των κύριων συντάξεων και ότι θα κάνει καθετί δυνατό στόχο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περικοπή και στις επικουρικές. Παρά ταύτα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυριακάτικο Τύπο, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στις επικουρικές.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε αντ’ αυτού πως το ποσό που απομένει να εξοικονομηθεί από το ασφαλιστικό για το 2016 ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας λιτά ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση να βρεθούν αυτά τα χρήματα από περικοπές συντάξεων».

Προειδοποίησε πάντως ότι η Αθήνα, αν και θα τηρήσει «κατά γράμμα» το πρόγραμμα στήριξης, δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει «σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις».

Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό αναμένεται να σταλούν στους θεσμούς μέσω e-mail την Δευτέρα, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση φαντάζει αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιβολή φόρου 0,1% έως 0,2% στις τραπεζικές συναλλαγές για την υποστήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ακόμα κι αν οι πιστωτές απορρίψουν τη χρήση των εν λόγω εσόδων για την βραχυπρόθεσμη κάλυψη της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ποσό που θα προκύπτει ετησίως από τη φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών θα τοποθετείται στον «κουμπαρά» ή διαφορετικά στο ειδικό αποθεματικό κεφάλαιο που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βασίλης Γραμμένος: Δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας

Ο βουλευτής, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, προσήλθε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων Παράσταση …