Η εργασία σημαίνει πολύ περισσότερα από χρήματα και επιβίωση. Η επαγγελματική επιτυχία γεμίζει αυτοπεποίθηση και προσφέρει κοινωνική αναγνώριση. Η απόλυση λοιπόν μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο στα οικονομικά σας, αλλά και στην αυτοεκτίμησή σας.
Τι αισθάνεται ένας απολυμένος
Η απόλυση ισοδυναμεί με απόρριψη για τους περισσότερους εργαζομένους. Αν έχετε βιώσει ή βιώνετε μια απόλυση μπορεί να πιστεύτε ότι τελικά δεν ήσασταν ικανοί ή ότι δεν προσφέρατε όσα περίμεναν από εσάς. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε συναισθήματα απογοήτευσης, ανασφάλειας και θλίψη ενώ μπορεί να παρουσιαστούν καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, καθώς και πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα.
Σε έρευνες έχει φανεί ότι οι απολύσεις σε καιρό ευημερίας προκαλούν αισθήματα ενοχής και αναξιότητας στους εργαζομένους. Αντίθετα, όταν υπάρχει μία ευρύτερη εθνική ή παγκόσμια κρίση, όπως σήμερα, οι εργαζόμενοι δέχονται την απόλυση ως ένα φυσικό επακόλουθο και είναι περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον.
Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, έχουν καταγραφεί αυτοκτονίες εργαζομένων που δεν άντεχαν τα οικονομικά προβλήματα και την αποτυχημένη, όπως εξέλαβαν, πορεία της σταδιοδρομίας τους.
Αξιολογήστε την σωστά
-Η απόλυση είναι ένα πολύ αγχογόνο και δυσάρεστο γεγονός. Δεν μπορείτε λοιπόν να το αγνοήσετε ή να κάνετε πως δε συνέβη. Η αυτοκτίμησή σας έχει πληγεί και είσαστε απογοητευμένοι. Επομένως χρειάζεται να την αξιολογήσετε σωστά.
-Μήπως είστε θύμα περικοπών λόγω κρίσης; Η επαγγελματική και προσωπική ματαίωση που νιώθετε ίσως είναι αποτέλεσμα, όχι τόσο των προσωπικών σας ικανοτήτων, αλλά των συνθηκών του χώρου που εργάζεστε ή ακόμα και των ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.
-Μήπως χρειάζεται να επανεξετάσετε τις ικανότητές σας; Ίσως χρειάζεται να επανεκτιμήσετε τις ικανότητες σας γιατί μπορεί να τις υπερεκτιμήσατε για τη συγκεκριμένη θέση, ή να μην είχατε τα εσωτερικά ή εξωτερικά κίνητρα να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας ή να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας. Ακόμη και η απώλεια του ενθουσιασμού σας ή της φιλοδοξίας σας για επαγγελματική εξέλιξη μπορεί να σημαίνει κάτι.
Τι μπορείτε να κάνετε μετά την απόλυση
Στεναχωρηθείτε: Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να πενθήσει για την απώλεια της εργασίας σας. Αλλά έχετε υπόψη σας ότι αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραλύσετε και να εφησυχάσετε για πολύ καιρό με το επίδομα ανεργίας. Αν δεν το διαχειριστείτε, απλώς το θάβετε και κάποτε θα σας βγει.
Μην μένετε απαθείς: Η μεγαλύτερη ανάγκη που έχει ένας εργαζόμενος ο οποίος έχασε την εργασία του είναι να ξανανιώσει ελπίδα. Μην περιμένετε παθητικά να αλλάξει η επαγγελματική σας ζωή. Ξανασχεδιάστε τους επαγγελματικούς σας στόχους και βρείτε νέα κίνητρα προκειμένου να αντλείτε ικανοποίηση από την επαγγελματική σας ταυτότητα.
Αναβαθμιστείτε: Ανανεώστε το βιογραφικό σας, εμπλουτίστε τις γνώσεις σας και ζητήστε εργασία σε χώρους που σας ενδιαφέρουν ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποια κενή θέση.
Γίνεται περισσότερο ευέλικτοι: Αναζητήστε τα επόμενα βήματά σας και ρισκάρετε ακόμα και να αλλάξετε επαγγελματική πορεία αν βλέπετε ότι η δική σας δεν έχει προοπτικές. Η σύγχρονη εργασιακή ζωή χρειάζεται ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νέες ανάγκες. Με σωστά βήματα μπορεί να βρείτε νέους δρόμους και μία εργασία που να σας παρέχει αναγνώριση και ικανοποίηση.
Τα συναισθήματα και τα κρατήματα ενός απολυμένου
Σχόλια
To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.