Προσφυγή στο ΣτΕ για το επίδομα αλλοδαπής, από ενστόλους και δημόσιους λειτουργούς

941ste21_473_355

Να ανακληθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών (από το 1999 και μετά), καθώς έχει φορολογηθεί το επίδομα αλλοδαπής, παρά το γεγονός ότι έχει κριθεί αφορολόγητο από τα δικαστήρια από το 2015, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, 362 ένστολοι όλων των σωμάτων και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι αποσπώμενοι υπηρέτησαν ή υπηρετούν στο εξωτερικό.
Όπως υποστηρίζουν στρέφονται κατά του υπουργού Οικονομικών, γιατί «παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ασφάλειας δικαίου, του κράτους δικαίου, της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου προς το κράτος και της ισότητας.
Η αρχή της νομιμότητας επιβάλλει στην διοίκηση την «υποχρέωση ανάκλησης κάθε παράνομης διοικητικής πράξης», ενώ η μη προσαρμογή της Πολιτείας στις δικαστικές αποφάσεις συνιστά κατάχρηση εξουσίας.»
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με μία σειρά αποφάσεων της (1853/2015 και επόμενες), έκρινε ότι το επίμαχο επίδομα εξωτερικού, το οποίο λαμβάνουν οι αποσπασμένοι στην αλλοδαπή, προκειμένου να ανταποκριθούν στην ανάγκη αντιμετωπίσεως των ειδικών συνθηκών διαβιώσεως σε κάθε χώρα και συνεπώς προς κάλυψη των δαπανών τους, στις οποίες αυτοί υποβάλλονται εξαιτίας της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί, «δεν επιτρέπεται κατά τα άρθρα 4 παράγραφος 5 και 78 παράγραφοι 1 και 4 του Συντάγματος, να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, δεδομένου ότι έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα».
Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι το Δημόσιο δεν προσαρμόστηκε στις αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του ΣτΕ και δεν ανακάλεσε τα εκκαθαριστικά σημειώματα των Δ.Ο.Υ, μη αποδεχόμενο τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί το επίμαχο επίδομα να υπαχθεί σε φορολόγηση λόγω του αποζημιωτικού χαρακτήρα του.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΠΕΚΑ: Αυξημένο επίδομα σε 59.000 μητέρες – Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό …