80% των ελληνικών νοικοκυριών ζει πολύ δύσκολα πια

ftoxia

Το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε από την στιγμή έναρξης της κρίσης σημαντική μείωση των εισοδημάτων του, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ του 1% του πληθυσμού, όταν μόνο το 2015 η μείωση των εισοδημάτων αφορούσε στο 77,9% των νοικοκυριών.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα στοιχεία της στοιχεία της έρευνας, που διενήργησε η ΓΣΕΒΕΕ για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το 2015, τα οποία είναι άκρως απογοητευτικά και ανησυχητικά, αφού αποδεικνύουν την φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

-Το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία.

-Το 70% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και μόνο το 5,1% προσδοκά σε βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων.

-Οι συντάξεις για το 51,8% των νοικοκυριών αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 42,3%.

-Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012)

-Το 80% των ελληνικών νοικοκυριών διαβιεί με πολύ χειρότερους όρους (ποσοτικούς και ποιοτικούς) σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα

-Το 15,2% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες,

-Το 15,2% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει μία ανάγκη πληρωμής 500 ευρώ

-Το 52,9% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία

-Τα 2/3 των νοικοκυριών (64,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές, για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην

-Τα μισά νοικοκυριά (56,5%) αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης (δείκτης κοινωνικής αποστέρησης).

-Τα μονομελή και τα πολυμελή (άνω 5 ατόμων) νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα επιβίωσης.

-Το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ του 1% του πληθυσμού.

-Το 70% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (μόνο το 5,1 αναμένει βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων)

-Το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία.

-Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας αγγίζει το 80% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

-Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012)

-1 στα 5 νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ μόνο το 16,4% των οφειλετών έχει καταφέρει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το 12,5% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

-Το 42,8% των νοικοκυριών διατηρεί αρνητικές προσδοκίες συνολικά ως προς τη δυνατότητά του να καλύψει βασικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος.

-Το 29,2% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ, ειδικότερα, το 14,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ).

-Η χρήση πιστωτικής κάρτας αυξήθηκε από το 15,8% το 2012 στο 31% το 2015.

-Το 70,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αν αυξηθούν οι τιμές στα είδη διατροφής που καταναλώνει

-120.000 νοικοκυριά προμηθεύθηκαν τα βασικά είδη διαβίωσης μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία/ή και μέσω της κάρτας σίτισης.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συντάξεις χηρείας από το 2025. Το ποσό μετά την αύξηση

Συντάξεις χηρείας από το 2025. Το ποσό μετά την αύξηση. Από την 1/1/2025 μέσω της …