Τα στοιχεία των καταθετών ζητούν σχεδόν όλες οι ελεγκτικές-οικονομικές αρχές!

gise-trapezes-katatheseis
Πάνω από 3.500 αιτήματα την εβδομάδα δέχονται οι τράπεζες από την εφορία, τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τους οικονομικούς εισαγγελείς, την οικονομική αστυνομία, τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλους φορείς του Δημοσίου για την παροχή οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών. Πρόκειται για στοιχεία με σκοπό τη διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων από τις Αρχές.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι είναι υποχρέωση και καθήκον του τραπεζικού συστήματος να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκινώματος της φοροδιαφυγής· ωστόσο, το μέγεθος, το εύρος και η συχνότητα με τη οποία ζητούν στοιχεία οι κρατικές αρχές δημιουργούν αιτιάσεις ότι επιδιώκουν να μεταφέρουν ερευνητική δουλειά σε τρίτους. Επιπλέον, δεδομένων των εξαιρετικά φτωχών επιδόσεων στον εντοπισμό και την αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής, είναι αμφίβολο αν οι Αρχές αξιοποιούν τελικά τα στοιχεία που τους δίνονται, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία 7ετία διάφοροι φορείς του Δημοσίου έχουν ζητήσει από τις τράπεζες 2-3 φορές τα ίδια στοιχεία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εικάζεται ότι, λόγω της χαοτικής οργάνωσης του Δημοσίου, διαφορετικές υπηρεσίες πραγματοποιούν ελέγχους, χωρίς να ανταλλάσσουν στοιχεία μεταξύ τους.
Επιπλέον, οι αλλαγές προσώπων ή η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου οδηγούν στην εκκίνηση των ερευνών εκ του μηδενός. Τέλος, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ ελέγχων και κυβερνητικών αλλαγών: έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν, αλλά για πολιτικούς λόγους «ξεχάστηκαν» σε συρτάρια, εν συνεχεία ξεκίνησαν ξανά από μηδενική βάση, όταν υπήρξε αλλαγή σε κυβέρνηση και πάλι από την αρχή.
Τον Μάρτιο του 2014 το ΣΔΟΕ ζήτησε από τις τράπεζες να αποστείλουν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, από 1ης Ιανουαρίου 1997 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 όλων των αλλοδαπών νομικών προσώπων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Δηλαδή στοιχεία για 17 χρόνια!
Το αίτημα του ΣΔΟΕ είναι αμφίβολο αν ήταν νόμιμο, καθώς δεν ζήτησε στοιχεία για τη διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων ή κατηγορίας επιχειρήσεων που εμφάνιζαν ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά ουσιαστικά ζήτησε την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλες τις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Για να ανταποκριθούν οι τράπεζες στον όγκο των στοιχείων που τους ζητούνται, έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα που απασχολούν περίπου 150 άτομα ανά τράπεζα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Μαντζούνης, σε εκδήλωση της τράπεζας, σημείωσε με πικρία ότι «πλέον η δουλειά μας έχει περιοριστεί να συγκεντρώνουμε στοιχεία για τους διάφορους επόπτες, για την εφορία, κ.ά. αλλά ελπίζουμε να επανέλθουμε σύντομα στη δημιουργικότητά μας», σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% σε μία 10ετία λόγω επενδύσεων στην AI βλέπει ο ΟΟΣΑ

Έρευνες εκτιμούν ότι η παγκόσμια αγορά της ΑΙ, που περιλαμβάνει το hardware, το software και …