Ανένδοτη η Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα, την οποία καλεί να λάβει νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα την διετία 2016-2017, πέραν των περιλαμβανομένων στον προϋπολογισμό, προκειμένου να πιάσει τους στόχους του προγράμματος, γιατί δεν είναι ικανοποιημένη από τις χειμερινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η εκτιμήσεις της, σε ότι αφορά στην οικονομία για μηδενική ύφεση το 2015, ξεκινούν από το ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, με βάση τους ορισμούς του προγράμματος που δεν περιλαμβάνουν τις έκτακτες δαπάνες ανακεφαλαιοποίησης.
«Η ύφεση στην Ελλάδα το 2015 φαίνεται τώρα ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμένονταν», τονίζει η Κομισιόν, που συνεχίζει:
«Σημασία σε αυτή η «βελτίωση» είχαν τουρισμό και οι δαπάνες που έκαναν τα νοικοκυριά υπό το φόβο του κουρέματος. Η ανθεκτική κατανάλωση, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθερή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του ESM και η πρόοδος σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, θα στηρίξει την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και θα φέρει θετική ανάπτυξη και ισχυρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα μέχρι το β' εξάμηνο του 2016.
Τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκαν με τις αρχές το γ' τρίμηνο του 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής αναμένεται να αποφέρουν εξοικονόμηση έως 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2017 και να οδηγήσουν σε πρωτογενές έλλειμμα σύμφωνα με το πρόγραμμα, κοντά στον στόχο του -0,25% του ΑΕΠ το 2015, σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεση.
Έκτακτοι παράγοντες που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 επιδείνωσαν το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σπρώχνοντας το συνολικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2015.
Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον εξοικονόμηση 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φορολογία εισοδήματος, και μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών που εξακολουθεί να χρειάζεται συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή.
Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
Ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ESM, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα τηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Με βάση τους στόχους για το πρωτογενές ισοζύγιο, το συνολικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ το 2016 και 2,1% του ΑΕΠ το 2017.»