Ο χάρτης της ανεργίας στην Ευρώπη(ΦΩΤΟ)

oldphotosanergia1401170703

H μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνική συνοχή ειδικά στις πιο αδύναμες οικονομίες, παραμένει η ανεργία,  οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, όταν στην Ευρώπη τα ποσοστά της παραμένουν ουσιαστικά κολλημένα και αμετάβλητα.

Ο μέσος ρυθμός ανεργίας μεταξύ 19 χωρών έπεσε στο 10,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2011.

Ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια απόσταση που χωρίζει τις ισχυρότερες και τις πιο αδύναμες οικονομίες. Η ανεργία στη Γερμανία έφτασε σε υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο, στο 4,5%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 24,5%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, η οικονομία της Γερμανίας πηγαίνει σταθερά μπροστά - τα τελευταία έξι χρόνια ανοίγουν 33.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα! Αντιθέτως στην Ελλάδα, το 1/4 του πληθυσμού δεν εργάζεται καθόλου από το 2014. Αδυνατεί δηλαδή να βρει σταθερή δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην Ιταλία ο δείκτης ανεργίας παρέμενε στο 11,4% (τέλος Δεκεμβρίου). Όμως ο αριθμός των εργαζομένων Ιταλών έπεσε τον Δεκέμβριο κατά 21.000 συγκριτικά με τον Νοέμβριο - στα μητρώα ανεργίας ανεγράφησαν 18.000 Ιταλοί.

Αλλά πάλι δεν είναι μόνο ο Νότος που υποφέρει... Ο δείκτης ανεργίας της Φινλανδίας ανέβηκε κατά 0,4% στο 9,2% του πληθυσμού της χώρας στο τέλος του 2015. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό για τη Φιλανδία από το 1998, την προ-ευρώ εποχή δηλαδή. Η χώρα, σύμφωνα με τους οικονομικούς μελετητές είναι ο «νέος ασθενής» της Ευρώπη.

Ο χάρτης της ανεργίας στην Ευρώπη- Πώςδιαμορφώνεται στους νέους ανά χώρα

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται πως σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, η ανεργία ως το 2020 θα έχει πέσει στο 9% στις χώρες της Ευρωζώνης. Αλλά το χειρότερο όταν μιλάμε για ανεργία είναι τα ποσοστά των νέων χωρίς δουλειά στην περιφέρεια του Νότου. Τα ποσοστά εδώ παραμένουν κολλημένα στο 50% του πληθυσμού της Ισπανίας και της Ελλάδας, ενώ ο μέσος όρος σε όλη την Ευρωζώνη είναι 22%.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μάντζος στον ΣΚΑΪ 100.3: Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Πώς σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί και …