Τη σχέση του ασφαλιστικού με την ελάφρυνση του χρέους συνέδεσε για πρώτη φορά η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην περίπτωση που η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν προχωρήσει στο αναγκαίο βάθος.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου κλήθηκε να απαντήσει αν το Ταμείο μπλοκάρει την διαπραγμάτευση με τις απαιτήσεις του στο ασφαλιστικό.
Η κ. Λαγκάρντ στην απάντηση της είπε ότι όσο λιγότερο βαθιά είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τόσο μεγαλύτερη αναγκαστικά θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος επιμένοντας στο δίπτυχο μεταρρυθμίσεις-ελάφρυνση του χρέους αποσαφήνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα ότι η ελάφρυνση αποτελεί πάγια προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο.
Επισήμανε ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει «δεν είναι βιώσιμο», καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Ταμείου τόνισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση.
«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά», τόνισε για να συμπληρώσει αποκρούοντας την οποιαδήποτε κριτική: «Πραγματικά δεν μου αρέσει όταν μας παρουσιάζουν ως ένα αυστηρό, 'δρακόντειο' και τρομερό ΔΝΤ. Δεν θέλουμε 'δρακόντεια' δημοσιονομικά μέτρα για την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη κάνει πολλές θυσίες. Έχουμε πει όλοι μαζί ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική, έτσι ώστε η οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται και στο τέλος να επεκταθεί. Αλλά χρειάζεται το συνταξιοδοτικό σύστημα να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης των φόρων πρέπει να βελτιωθεί, ώστε τα έσοδα να έρχονται, και να σταματήσει η φοροδιαφυγή. Και πρέπει να ακολουθήσει η ελάφρυνση του χρέους από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
H Κριστίν Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε πως το Ταμείο θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης με γνώμονα το βάθος των μεταρρυθμίσεων και από την ελάφρυνση του χρέους. «Πρέπει [οι αριθμοί] να βγαίνουν», εξήγησε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το real.gr.