Άνω των 10.000 οι πεινασμένοι μαθητές(Πίνακες)

sitisi

Δεκάδες μαθητές περνούν την ημέρα στο σχολείο νηστικοί και σήμερα ένα στα έξι παιδιά αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένα στα τέσσερα προβλήματα συναισθηματικής υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το σχολικό έτος 2014-15, με το πρόγραμμα μειώθηκε 10% ο δείκτης της επισιτιστικής ανασφάλειας, 20% το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν πείνα, ενώ το 50% των παιδιών που ήταν ελλιποβαρή απέκτησαν κανονικό βάρος. Το 34% των παιδιών που ήταν υπέρβαρα απέκτησαν κανονικό βάρος, ενώ πάνω από το 38% των παιδιών αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Πάνω από το 83% των παιδιών τέλος ζητούσαν και στο σπίτι τους υγιεινά φαγητά. Την ίδια στιγμή, γονείς και εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως λόγω της διατροφής μειώθηκε η σχολική διαρροή, βελτιώθηκε το σχολικό κλίμα και η ψυχολογία των παιδιών, ενώ ενισχύθηκε το παιδαγωγικό έργο του σχολείου.

Για τους λόγους αυτούς και για πέμπτο συνεχές έτος το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υλοποιεί πανελλαδικά το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Στη συνέντευξη Τύπου που από κοινού διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis, φορέας υλοποίησης του προγράμματος και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρουσιάστηκε η χορηγία του ΔΑΑ, η οποία σε συνδυασμό με τη μέθοδο συμπληρωματικών κονδυλίων (matching fund) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξασφαλίζει την καθημερινή σίτιση για τέσσερα σχολεία, στα οποία άνω του 65% των οικογενειών πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια.

Ήδη φέτος το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται σε 148 σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδας με 11.617 συνολικά μαθητές. Ωστόσο, οι 2.080 αιτήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα, που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα τη χρονιά 2015-16, φανερώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της Ελλάδας και περίπου σε 260.000 μαθητές.

Το γεύμα καλύπτει το 25-30% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε ενέργεια και το 50-70% των ημερήσιων αναγκών τους σε πρωτεϊνες. Παρασκευάζεται με ελληνικές πρώτες ύλες, αποκλειστικά με ελαιόλαδο και χωρίς συντηρητικά. Το Ινστιτούτο Prolepsis παρακολουθεί στενά το πρόγραμμα και επισκέπτεται τακτικά τα σχολεία και τους προμηθευτές των γευμάτων. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και την άρτια υλοποίηση του προγράμματος. Παράλληλα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί λαμβάνουν ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό (φυλλάδια, αφίσες, εκπαιδευτικές εκδόσεις και παιχνίδια) και συμμετέχουν σε δράσεις που προωθούν την υγιεινή διατροφή.

pinakas 1

Το Ινστιτούτο υλοποιεί από το σχολικό έτος 2012-13 το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας, με μέγα δωρητή το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη μεγάλου αριθμού ιδιωτών, ιδρυμάτων και εταιρειών. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά, έχοντας διαθέσει από το 2012 συνολικά περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια γεύματα σε 480 περίπου σχολεία και 80.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

pinakas

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση Alco: Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί της κυβέρνησης

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Alco  - Οι διαρροές των κομμάτων Τους δημοφιλέστερους υπουργούς αναδεικνύει …