1,1 τρις κρυμμένα σε ...στρώματα

euro-strom

Σε 500ευρα, έχουν κρυμμένα περισσότερα από 300 δισ. Ευρώ οι Ευρωπαίοι και για αυτό εξετάζεται η απόσυρση του συγκεκριμένου χαρτονομίσματος, ώστε να βγουν στην επιφάνεια τα κρυμμένα χρήματα και να αποδειχθεί πόσα από αυτά αποτελούν «μαύρο και αφορολόγητο χρήμα».
Όπως τονίζει το Reuters, τα μετρητά στην ευρωζώνη αυξήθηκαν σε πάνω από ένα τρισ. ευρώ πέρυσι, με σχεδόν το 30% του ποσού να είναι σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, μις και οι πολίτες είναι ανήσυχοι με την πορεία της οικονομίας και δεν εμπιστεύονται πια τα τραπεζικά υποκαταστήματα.
Τα μετρητά αυξήθηκαν σε 1,08 τρισ. ευρώ στις 19 χώρες του μπλοκ στα τέλη του περασμένου έτους, το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση 8% συγκριτικά με τις αρχές του 2015.
«Υπάρχουν δύο θέματα: η έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και η ανησυχία για το πού να επενδύσει κανείς τα χρήματά του. Τα μετρητά «κάτω από το στρώμα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και λειτουργούν ενάντια σε αυτό που προσπαθεί να κάνει η ΕΚΤ: να φέρει περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα. Μια γυναίκα έκαψε τα μετρητά της στο φούρνο διότι ξέχασε πως τα είχε κρύψει εκεί. Άλλοι Κύπριοι στοιβάζουν τα χρήματά τους σε πλυντήρια και μετά προσπαθούν να ανταλλάξουν τα μουλιασμένα χαρτονομίσματά τους στην κεντρική τράπεζα», ανέφερε πρώην μέλος του συμβουλίου της κυπριακής κεντρικής τράπεζας.
Τα capital controls απαγορεύουν τις αναλήψεις μεγάλων ποσών στην Ελλάδα και τα «στρώματα», αποτελούν την Ελληνική λύση των παλαιών καταθετών.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης για το Πάσχα: Η σκέψη μας, στους αδύναμους και στους ένστολους

Στην Τήνο βρίσκεται για τις ημέρες του Πάσχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης Το μήνυμα για …