Το κρατικό σχέδιο σωτηρίας των ταμείων

asfalish

Να κλείσει το "χρηματοδοτικό κενό" των ασφαλιστικών ταμείων την ερχόμενη τριετία στοχεύει η κυβέρνηση που εξετάσει τα ενδεχόμενα της επανένταξης 200.000 οφειλετών του ΟΑΕΕ στην ασφάλιση, της πάταξης της ανασφάλιστης εργασίας που πλήττει το ΙΚΑ και τον και την κατανομή των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις σε όλα τα Ταμεία, μαζί με τα μέτρα της επιβολής τέλους στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στις τραπεζικές συναλλαγές και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αν και σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρυνθούν ξανά οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι νέοι πόροι οι οποίοι προκρίνονται είναι οι ακόλουθοι:

· Η ασφαλιστική εισφορά του 20%, η οποία θα μπορούσε να φέρει έως 400 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ από τρέχουσες εισφορές με την προϋπόθεση πως θα "πάγωνε" και θα συμψηφιζόταν το ληξιπρόθεσμο χρέος των οφειλετών με μελλοντικές συντάξεις.

· Η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας κατά 50% με στόχο την είσπραξη έως και 1 δισ. ευρώ. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα μειωνόταν το πρόστιμο ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο στα 3500 ευρώ και θα επιβαλλόταν υποχρεωτική ασφάλιση για ένα χρόνο υπό τον απειλή ακόμα και της οριστικής αφαίρεσης άδειας λειτουργίας.

· Η είσπραξη 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην άντληση 200 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr στο συρτάρι του Υπ. Εργασίας υπάρχει σχέδιο τριών σημείων για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και προπαντός του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ που προβλέπει:

1. "Πάγωμα" χρεών και "επανένταξη" στην ασφάλιση για τους συνεπείς

Μελετάται το "πάγωμα" και η "κεφαλαιοποίηση" των ληξιπρόθεσμων χρεών όλων των οφειλετών του ΟΑΕΕ και άμεση παροχή ασφαλιστικής για όσους από αυτούς ξεκινήσουν από 1.1.2017 να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές με βάση το νέο σύστημα (26,9% του εισοδήματος τους).

2. Πρόστιμο 3.500 ευρώ και υποχρεωτική ασφάλιση αδήλωτων

Εξετάζεται περικοπή του προστίμου για όσους εργοδότες απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες στα 3.500 ευρώ (από τα περίπου 10.000 ευρώ που είναι σήμερα) ανά αδήλωτο εργαζόμενο . Παράλληλα, όμως, θα προβλέπεται υποχρέωση του παραβάτη να ασφαλίσει τους εν λόγω εργάτες για ένα χρόνο.

Αν μετά από 12 μήνες, ο ίδιος εργοδότης εξακολουθεί να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους θα του αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης του για 2 μήνες. Αν και μετά από αυτό, ο εργοδότης δεν συμμορφωθεί τότε εξετάζεται ακόμα και η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης του.

3. Άντληση του 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Από το Υπ. Εργασίας υπενθυμίζεται πως το Μνημόνιο προβλέπει πως το 25% των εισπράξεων του Δημοσίου από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την κάλυψη δημοσίων δαπανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι δαπάνες για τις συντάξεις του δημοσίου και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (31,5 δις. ευρώ) καλύπτουν το 41% των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Έτσι ευελπιστούν στην κυβέρνηση πως θα μπορούσαν τα Ταμεία να διεκδικήσουν ένα ανάλογο ποσοστό από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και άρα πως μπορούν να αντληθούν πόροι από τη συγκεκριμένη δεξαμενή την περίοδο 2016-17.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνάντηση Ανδρουλάκη - Δούκα το πρωί της Παρασκευής

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στις 10:00, στο Γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, …