Κατρούγκαλος: Το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο-Mη βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα

asfalistiko1-570

"Άδικο, κατακερματισμένο, μη βιώσιμο και  αναποτελεσματικό, είναι το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, που επιδεινώθηκε από την οικονομική κρίση και την αλματώδη αύξηση των ελλειμμάτων", σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σε ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο των Δελφών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, υπεραμυνόμενος του προσχεδίου του που θα φέρει την διάσωση όπως είπε του συστήματος.

"Το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο και το 50% των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του. Χαριστική βολή στην κατασπατάληση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων έγινε με τη διαγραφή αποθεματικών από το PSI με αποτέλεσμα στη πραγματικότητα αυτό που κληρονομήσαμε το 2015 είναι ένα πλήρως κατεστραμμένο, αναποτελεσματικό σύστημα με ελάχιστες προοπτικές βιωσιμότητας.

Το μνημόνιο το οποίο για εμάς είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός, είχε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που περιείχε δεσμεύσεις οι οποίες αφορούσαν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.

Προσπαθήσαμε να τις πραγματοποιήσουμε στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που είναι εθνική και βασίζεται σε δύο βασικές αρχές. Την αρχή της ισονομίας και της ισότητας. Όμοιους κανόνες για όλους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Αναπροσαρμόσαμε τους κανόνες απονομής σύνταξης με μια απλή φόρμουλα που υπολογίζει τη σύνταξη με βάση τα χρόνια ασφάλισης”.

Ένα σύστημα αναλογιστικό χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη. Φέραμε την πρότασή μας για την εθνική σύνταξη που θα είναι 384 ευρώ. Αν την δίναμε με στοιχεία του 2010 θα ήταν 500 ευρώ. Επιπλέον αυτής της εθνικής σύνταξης ο καθένας θα πάρει ότι του αναλογεί με βάση όσα έχει προσφέρει βάσει των εσόδων του".

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής …