Οι μορφές εργασίας-Πλήρης, μερικής, εκ περιτροπής-Με συνεχόμενο ή σπαστό ωράριο

ergasiasasa

Πλήρης απασχόληση είναι η δουλειά που κάνει ένα άτομο, βάσει πλήρους ωραρίου. Καλύτερα, το άτομο με πλήρη απασχόληση, δουλεύει σε μία δουλειά 8 ώρες τη μέρα, και όλες τις εργάσιμες ημέρες. Ο εργοδότης του κολλάει 25 ένσημα το μήνα και ο υπάλληλος παίρνει ολόκληρο μισθό. Αλλιώς ονομάζεται και full time.

Μερική απασχόληση είναι η απασχόληση που έχει ένα άτομο σε μία δουλειά, όχι σε καθημερινή βάση με πλήρες ωράριο, αλλά πιο αραιά. Για παράδειγμα ένα άτομο που δουλεύει με μερική απασχόληση (ή αλλιώς part time), δεν πηγαίνει από τη Δευτέρα - Παρασκευή 8 ώρες στη δουλειά. Μπορεί να πηγαίνει Δευτέρα και Τετάρτη 8 ώρες και την Παρασκευή 4, ή μπορεί να πηγαίνει από Δευτέρα - Παρασκευή 4 ώρες. Φυσικά, οι μέρες και οι ώρες εξαρτώνται και από τον εργοδότη. Ο μισθός και τα ένσημα είναι μισά από μία τέτοια δουλειά.

Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα η κατά λιγότερες εβδομάδες τον μήνα η κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας. Η εκ περιτροπής εργασίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 9 μήνες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.  Επιβάλλεται σε ολόκληρο ή μέρος του προσωπικού (για την επιλογή της κατηγορίας εργαζομένων πρέπει να υπάρχουν κριτήρια, να δικαιολογείται).

Συνεχόμενο ωράριο είναι μία έννοια που μπορεί να αναφέρεται είτε σε υπαλλήλους, είτε σε καταστήματα. Το συνεχόμενο ωράριο για τα καταστήματα σημαίνει ότι το κατάστημα θα ανοίγει το πρωί και θα κλείνει πχ το απόγευμα ή το βράδυ, χωρίς να κλείσει στο ενδιάμεσο. Θα παραμένει δηλαδή συνέχεια ανοιχτό μέσα στη μέρα. Στον υπάλληλο σημαίνει ότι θα δουλεύει πχ το 8ωρό του συνεχόμενα.

Σπαστό ωράριο είναι το ωράριο αυτό το οποίο ολοκληρώνεται έπειτα από πχ μία διακοπή.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πότε πληρώνεται το επίδομα ενοικίου στέγασης Μαιου 2024

Πότε πληρώνεται το επίδομα ενοικίου στέγασης Μαΐου 2024 για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Πότε εμφανίζονται διαθέσιμα …