Μη νόμιμη η υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων

DIKHGOROS
Αντισυνταγματική κρίθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων που προβλέπει ο νόμος 3996/2011, με την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά την προσφυγή  του δικηγόρου- LLM Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου Ορφέα Φίλου, από τον οποίο ζητήθηκε με βάση το άρθρο 48 του νόμου 3996/2011, να καταβάλει στο τέλος της δικηγορικής του άσκησης, αναδρομικές «εισφορές άσκησης» στον τομέα υγείας δικηγόρων Αθηνών, για το διάστημα κατά το οποίο ήταν ασκούμενος δικηγόρος, πριν δηλαδή εγγραφεί στον Δικηγορικό Σύλλογο.
"Η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη προσκρούει τόσο στο άρθρο 4 του Συντάγματος, που καθιερώνει τον κανόνα της ισότητας μεταξύ των πολιτών, όσο και στο άρθρο 22 του Συντάγματος που προβλέπει ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Ο δικηγόρος κ. Φίλος, που χαιρέτισε την απόφαση σχολιάζοντας ότι «προστατεύεται το σύνολο των ασκούμενων δικηγόρων και ότι πρέπει να καταργηθεί η προδήλως άδικη και πλέον αντισυνταγματική διάταξη περί υποχρέωσης των ασκούμενων-μαθητευομένων δικηγόρων σε αυτασφάλιση για τον κλάδο υγείας και πρόνοιας», προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι η διάταξη του νόμου 3996/2011 είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξομοιώνει τους ασκούμενους δικηγόρους με τους δικηγόρους εγγεγραμμένους στους δικηγορικούς συλλόγους.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τουρκία: Οι δηλώσεις για «γενοκτονία των Αρμενίων» διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι δηλώσεις είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο Τη δυσαρέσκειά …