Εάν ετοιμάζεσαι να ενταχθείς στην αγορά εργασίας, εδώ θα βρεις πληροφορίες που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό σου το εγχείρημα, όπως βασικές οδηγίες για το πώς προσεγγίζουμε την αγορά εργασίας, αλλά και εξειδικευμένες οδηγίες για τη διαχείριση βιογραφικού σημειώματος, συνοδευτικής επιστολής, συνέντευξης επιλογής κ.λπ.
Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν μια πρώτη ενημέρωση για όσους αναζητούν εργασία.
- Γνώρισε τον εαυτό σου και αποφάσισε με τι ακριβώς θέλεις να ασχοληθείς. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ακόμα κι αν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν είναι οι καλύτερες, ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι να εργαζεται κανείς σε κάτι που τον ενδιαφέρει πραγματικά και του ταιριάζει. Πολλοί επιτυχημένοι επαγγελματίες σε διάφορους τομείς λένε ότι "έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα" και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας τους. Στο στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού /Σταδιοδρομίας, o οποίος δεν πρόκειται να σου δώσει τη λύση αλλά θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τις προτεραιότητές σου, τις αξίες σου, τις δυνατότητές σου, τις αδυναμίες και τους στόχους σου προκειμένου να οδηγηθείς στις σωστές αποφάσεις.
- Δημιούργησε έναν κύκλο γνωριμιών που θα σε βοηθήσει να βρεις εργασία. Στον ευρύτερο κοινωνικό σου περίγυρο υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που μπορούν να σε στηρίξουν στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας είτε μέσα από δικό τους δίκτυο γνωριμιών είτε μέσα από τις δικές τους εμπειρίες, εφόσον έχουν περάσει από την ίδια διαδικασία. Η συνεργασία με το Σύμβουλο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη και στον τομέα της δικτύωσης, καθώς θα σε βοηθήσει να οργανώσεις ένα πλάνο επαφών με άτομα και φορείς που μπορούν να σε στηρίξουν στην εξεύρεση εργασίας. Μέρος της δικτύωσής σου είναι η επαφή σου με τις υπηρεσίες και φορείς Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας και Εύρεσης Εργασίας όπως είναι ο Ο.Α.Ε.Δ., τα Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. κ.α. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή σου σε δραστηριότητες διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση σεμιναρίων, η προσφορά εθελοντικής εργασίας, η συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής άσκησης, η συμμετοχή σε Ημέρες Σταδιοδρομίας και Φόρουμ Εργασίας, όπως το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας, Job Fair κ.α.
- Προσπάθησε να είσαι ευέλικτος και προσαρμοστικός. Ένα βασικό προσόν στην αναζήτηση εργασίας είναι η ευελιξία του υποψήφιου εργαζόμενου ιδιαίτερα στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του ζωής. Εντόπισε σε τι είδους εταιρείες και θέσεις εργασίας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προσόντα σου και μην περιορίζεις την αναζήτηση σου σε ενός τύπου εργασία καθώς από όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες μπορείς να αναπτύξεις δεξιότητες που μπορούν να φανούν χρήσιμες για την επαγγελματική σου εξέλιξη. Πιθανοί συμβιβασμοί επίσης είναι ίσως αναπόφευκτοι ειδικά στην περίπτωση νέων ανθρώπων που βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους ζωής και επιθυμούν να αποκτήσουν εμπειρία για να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση εργασίας στο μέλλον. Να είσαι προσαρμοστικός σε νέα δεδομένα. Δηλαδή όταν κάτι καινούργιο απαιτείται, μάθε πως γίνεται. Φρόντισε για την απόκτηση και τη συνεχή αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων, των γνώσεων και των ικανοτήτων σου.
- Προετοίμασε και ανανέωνε συνεχώς τον προσωπικό σου φάκελο επαγγελματικών προσόντων & πιστοποιητικών. Η παρουσίαση των προσόντων σου είναι σημαντικό να γίνεται με τρόπο που αντιπροσωπεύει εσένα καθώς ο ατομικός σου φάκελος είναι ο "καθρέφτης" της προσωπικότητά σου και των γνώσεων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων που διαθέτεις. Είναι σημαντικό να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στο στάδιο αυτό. Χρήσιμα εργαλεία για την προετοιμασία του ατομικού σου φακέλου προσόντων και δεξιοτήτων είναι το e-portfolio και τα έγγραφα Europass.
- Διερεύνησε τις αγγελίες και ετοίμασε το βιογραφικό σου σημείωμα ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Οι αγγελίες είναι μια πολύ βασική πηγή πληροφόρησης σχετικά με τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν ζήτηση στη αγορά, τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και τα απαιτούμενα προσόντα γι’ αυτές. Το βιογραφικό σημείωμα είναι καλό να ανταποκρίνεται στα κριτήρια της εκάστοτε αγγελίας ενώ οι εκάστοτε απαιτήσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την προετοιμασία για τη συνέντευξη επιλογής. Σε συνεργασία με το Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα μάθεις πώς να διαβάζεις με κριτικό πνεύμα τις αγγελίες, να αποφεύγεις τις παγίδες και να πρβάλλεις τα δυνατά σου σημεία, ανάλογα με τις απαιτήσεις της θέσης.