Αδυνατούν να ανταποκριθούν φορολογικά-ασφαλιστικά 4 στις 10 επιχειρήσεις

louketo_1

Αδυνατούν να ανταποκριθούν φορολογικά-ασφαλιστικά 4 στις 10 επιχειρήσεις, λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της απουσίας καταναλωτικής ύπαρξης, όταν μία στις 10 πληρώνει μεν με καθυστέρηση τις υποχρεώσεις της στις ΔΕΚΟ, με τις 100 δόσεις να μην μπορούν να ανακουφίσουν την κατάσταση...

Τα αρνητικά αυτά στοιχεία κατεγράφησαν στην έρευνα της Marc που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία:

  • Ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 20,6%, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεταφερόμενη επίδραση από την εφαρμογή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και στη στην ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που ακολούθησε. Τη μεγαλύτερη μείωση φαίνεται ότι καταγράφουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, ένδειξη συγκέντρωσης μεριδίων αγοράς σε λιγότερους παίκτες. Σωρευτικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η συνολική μείωση από την έναρξη της κρίσης και μετά το 2010 αγγίζει μεσοσταθμικά το 75%.
  • Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε, σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη. Παρά τις ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που μείωσαν εντός του 2015 το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένει η εκπεφρασμένη αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στο επόμενο εξάμηνο.4 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016. Συνολικά, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων της χώρας προς δημόσιο και ιδιώτες ανέρχεται στα 150δις, σημαντικός ανασχετικός παράγοντας για νέες επενδύσεις.
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έχει το 14,5% των μικρών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παλαιότερες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και ο τομέας των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Έκθεσης Διοικητή της ΤτΕ, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των επιχειρήσεων συνολικά ανέρχονταν στο 43,3% το Σεπτέμβριο του 2015, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημειώνουν χειρότερες επιδόσεις (58,2% έχει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα). Ωστόσο, σε όρους όγκου αξιών από το σύνολο των 110 δις μη εξυπηρετούμενων δανείων, μόνο τα 20 δις αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Τούτο σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ρύθμισης των δανείων αυτών με ένα συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς σημαντικές απώλειες και υπολογισμούς νέων προβλέψεων για το τραπεζικό σύστημα.
  • Αντίστροφα, η χαμηλή συμμετοχή στις δημόσιες συμβάσεις και το φαινόμενο των καθυστερημένων πληρωμών εκ μέρους  του δημοσίου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περίπου το 8% των μικρών επιχειρήσεων έχει «λαμβάνειν» από δομές του δημοσίου (τοπικές- περιφερειακές αρχές, νοσοκομεία, σχολεία, στρατός, βρεφονηπιακοί σταθμοί κα).
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κικίλιας για κακοκαιρία: Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε

 «Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι» δήλωσε από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία ο …