Επαγγέλματα και επαγγελματικά δικαιώματα

jobs-thumb-large

Στο σχεδιασμό της σταδιοδρομίας και στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος παίζει σημαντικό ρόλο η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα επαγγέλματα και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκησή τους. Μπορείτε να γνωρίσετε μια σειρά από επαγγέλματα, μαθαίνοντας για την φύση του επαγγέλματος, τις συνθήκες εργασίας, την εκπαίδευση που χρειάζεται και γενικά να εξοικειωθείτε με τον κόσμο της εργασίας διαβάζοντας μια σύντομη περιγραφή κάθε επαγγέλματος από υπάρχουσες επαγγελματικές μονογραφίες και άλλες πηγές. Μερικές απο αυτές της πηγές αναφέρουμε εδώ.

  • Επαγγελματικές Μονογραφίες για επαγγέλματα διαφόρων τομέων μπορείς να βρείς εδώ και εδώ.
  • Επαγγελματικά Περιγράμματα με αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορική αναδρομή και εξέλιξη του επαγγέλματος, την ισχύουσα νομοθεσία, τις απαραίτητες Γνώσεις, Δεξιότητες, Ικανότητες για την άσκησή του καθώς και τις προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων επαγγελματικών προσόντων μπορείτε να βρείτε εδώ.
  • Στη Βάση Δεδομένων για τα επαγγέλματα και τα επαγγελματικά δικαιώματα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ μπορείτε (αφού κάνεις αίτημα για να σου χορηγηθεί κωδικός) να έχεις πρόσβαση σε ενημερωτικό υλικό που αφορά την άσκηση διαφόρων νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων.
  • Επαγγέλματα που αντιστοιχούν σε σπουδές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος μπορείς να βρεις εδώ.
  • Επαγγελματικά δικαιώματα: Πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα διαφόρων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης μπορείς να βρεις εδώ και εδώ. Πληροφορίες για επαγγελματικά δικαιώματα ειδικοτήτων που προκύπτουν απο σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορείς να αναζητήσεις μέσω των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τις ιστοσελίδες των οποίων μπορείς να βρεις εδώ.
  • Επιμελητήρια: Τα Επαγγελματικά, Εμπορικά, Βιοτεχνικά, Τεχνικά ή Βιομηχανικά επιμελητήρια είναι επαγγελματικές οργανώσεις που ενημερώνουν το κοινό για κάθε σχετικό θέμα με την άσκηση των επαγγελμάτων που εκπροσωπούν. Ανάλογα με το επάγγελμα που σε ενδιαφέρει μπορείς να αναζητήσεις σχετική ενημέρωση στο αντίστοιχο επιμελητήριο. Για παράδειγμα το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο διαθέτει μια διαδικτυακή βάση δεδομένων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων των Μηχανικών (δες σχετικά εδώ). Αναζήτησε παρόμοιες πληροφορίες στα Ελληνικά επιμελητήρια και Διμερή επιμελητήρια
  • Δείτε πληροφορίες ανά Τομέα Επαγγελμάτων στις παρακάτω πηγές:
    • Επαγγέλματα του Τομέα Ενέργειας: διάβασε τη μελέτη του ΣΕΒ για τα σημαντικότερα επαγγέλματα που συνδέονται με τη διαφαινόμενη εξέλιξη του τομέα ενέργειας εδώ.
    • Επαγγέλματα του Τομέα Εφοδιαστικής Αλυσίδας: διάβασε τη μελέτη του ΣΕΒ για τα σημαντικότερα επαγγέλματα που συνδέονται με τη διαφαινόμενη εξέλιξη του τομέα εφοδιαστικής αλυσίδας εδώ.
    • Επαγγέλματα του Τομέα Δομικών Προϊόντων: διάβασε τη μελέτη του ΣΕΒ για τα σημαντικότερα επαγγέλματα που συνδέονται με τη διαφαινόμενη εξέλιξη του τομέα δομικών προϊόντων εδώ.
    • Επαγγέλματα του Τομέα Μετάλλου: διάβασε τη μελέτη του ΣΕΒ για τα σημαντικότερα επαγγέλματα που συνδέονται με τη διαφαινόμενη εξέλιξη του τομέα μετάλλου εδώ.
    • Επαγγέλματα του Τομέα Περιβάλλοντος: διάβασε τη μελέτη του ΣΕΒ για τα σημαντικότερα επαγγέλματα που συνδέονται με τη διαφαινόμενη εξέλιξη του τομέα περιβάλλοντος εδώ.
    • Επαγγέλματα του Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ): διάβασε τη μελέτη του ΣΕΒ για τα σημαντικότερα επαγγέλματα που συνδέονται με τη διαφαινόμενη εξέλιξη του τομέα ΤΠΕ εδώ.
    • Επαγγέλματα του Τομέα Τροφίμων: διάβασε τη μελέτη του ΣΕΒ για τα σημαντικότερα επαγγέλματα που συνδέονται με τη διαφαινόμενη εξέλιξη του τομέα τροφίμων εδώ.
    • Επαγγέλματα του Τομέα Υγείας: διάβασε τη μελέτη του ΣΕΒ για τα σημαντικότερα επαγγέλματα που συνδέονται με τη διαφαινόμενη εξέλιξη του τομέα υγείας εδώ. Επίσης δες συνεντεύξεις επαγγελματιών από τον χώρο της Υγείας εδώ.
    • Πράσινα Επαγγέλματα: πάρε πληροφορίες για τα ανερχόμενα πράσινα επαγγέλματα εδώ ή για περισσότερες πληροφορίες διάβασε την αναλυτική μελέτη του ΕΟΠΠΕΠ εδώ.
    • Επαγγέλματα Πολιτισμού: διάβασε και δες συνεντεύξεις από επαγγελματίες του τομέα του Πολιτισμού εδώ.
    • Παραδοσιακά επαγγέλματα: δες παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες από τα ελληνικά νησιά που άντεξαν στο χρόνο εδώ.
  • Προϋποθέσεις άσκησης επαγγελμάτων: Πληροφορίες για τις διαδικασίες, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για την άσκηση διαφόρων επαγγελμάτων μπορείς να αναζητήσεις στο δικτυακό τόπο «Ο Οδηγός του Πολίτη» http://www.odigostoupoliti.eu/
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αυτός που δυσφημεί τη χώρα, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

"Ήταν η δική του Κυβέρνηση, που πρότεινε την αντισυνταγματική ρύθμιση που μόνο στόχο είχε τη …