Τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας;

agoraergasias_F14071

Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις για τη ζήτηση διαφόρων επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια είναι ένας απο τους παράγοντες που καθορίζουν τις επαγγελματικές επιλογές. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι η επιλογή κατεύθυνσης σπουδών ή επαγγέλματος που θα κάνεις σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας δεν εξασφαλίζει τη σταθερή και μόνιμη σταδιοδρομία. Μέχρι να ολοκληρώσεις τις σπουδές σε ένα τομέα που τώρα έχεις επιλέξει, μπορεί τα δεδομένα στην αγορά εργασίας να έχουν αλλάξει, νέα επαγγέλματα να έχουν εμφανιστεί και άλλα επαγγέλματα που είναι ίσως δημοφιλή σήμερα να μην έχουν πια ζήτηση. Πρόσφατες μελέτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν δείξει γενικά ότι επαγγέλματα σε ζήτηση θα είναι εκείνα που δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν από την τεχνολογία ή τις αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας, ενώ οι τεχνολογικές αλλαγές θα αυξήσουν τη ζήτηση εργαζομένων με προσόντα υψηλού και μεσαίου επιπέδου.
Μπορείς να ενημερώνεσαι για τις τάσεις στη σύγχρονη αγορά εργασίας απο διάφορους φορείς:

  • «Ανερχόμενοι επαγγελματικοί τομείς στην Ελλάδα και νέες απαιτούμενες δεξιότητες»
    Η μελέτη με τίτλο «Ανερχόμενοι επαγγελματικοί τομείς στην Ελλάδα και νέες απαιτούμενες δεξιότητες» εκπονήθηκε το 2013 από τον Εθνικό Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) στο πλαίσιο των δράσεών του ως Κέντρο Euroguidance της Ελλάδας. Η μελέτη έχει ως στόχο να εντοπίσει νέες δυνατότητες εκπαίδευσης, εξειδίκευσης, κατάρτισης και απασχόλησης που φαίνεται να προκύπτουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, με βάση τις επι¬στημονικές και τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Στόχος είναι τα αποτελέσματα της μελέτης να μπορούν να αξιοποιηθούν ως πηγή πληροφόρησης από ένα ευρύ κοινό: μαθητές, σπουδαστές, αποφοίτους ΑΕΙ / ΤΕΙ που αναζητούν περαιτέρω εξειδίκευση, νέους που βρίσκονται στη διαδικασία σχεδιασμού ή επανασχεδιασμού της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, αλλά και από συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, εκπαιδευτικούς, γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο.
    Για να κατεβάσετε τη μελέτη πατήστε εδώ, για το ενημερωτικό φυλλάδιο πατήστε εδώ.
  • Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών έθεσε το 2013 σε εφαρμογή Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες ο οποίος και ενέδειξε 87 κρίσιμα επαγγέλματα ως το 2020 στους τομείς της Ενέργειας, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), των Τροφίμων, των Δομικών Προϊόντων, του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, του Μετάλλου και της Υγείας. Δείτε περισσότερα εδώ.
  • Το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένες αναλύσεις για την αγορά εργασίας.
  • Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΒΕΕ) δημοσιεύει τακτικά σχετικές έρευνες κια μελέτες για την αγορά εργασίας, την απασχόληση και τις οικονομικές τάσεις, τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.
  • Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού έχει εκδόσει μια πρόσφατη έκθεση (2012) με Στοιχεία για την Απασχόληση και Εργασία στην Ελλάδα.
  • Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) εκδίδει κατά περιόδους σύντομα ενημερωτικά σημειώματα για τις τάσεις στην αγορά εργασία της Ευρώπης, τις ζητούμενες δεξιότητες κ.ά. Τα ενημερωτικά σημειώματα τα οποία είναι μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το «στοίχημα» της ελληνικής Οικονομίας για το 2025 -Τα τρία καθοριστικά μέτωπα

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου …