Στο ΣτΕ η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων

farmakeio=-o

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε, όπως είχε εδώ και καιρό προαναγγείλει,  ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι σχετικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, για απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων και την είσοδο(με πλεονεκτικούς μάλιστα όρους) ιδιωτών-μη φαρμακοποιών στο επάγγελμα, ώστε να μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία.

Σύμφωνα με την προσφυγή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών:

"Θα υπάρξουν δύο ταχυτήτων επιχειρηματίες φαρμακείων, κατά παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος. Και αυτό γιατί προβλέπονται διαφορετικά άνισα κριτήρια χορήγησης άδειας φαρμακείου μεταξύ φαρμακοποιού και ιδιώτη μη φαρμακοποιού με αποτέλεσμα τη διακριτική μεταχείριση σε βάρος των φαρμακοποιών έναντι των ιδιωτών και τίθενται αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση στο επάγγελμα»

Οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δίνουν ουσιαστικά την ευχέρεια στους ιδιώτες να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείου προβλέπει ότι χορηγούνται, μεταξύ των άλλων, σε φαρμακοποιούς και φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή Ε.Π.Ε. και υποχρεωτικά θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%.

Ακόμη, δεν μπορούν να δοθούν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων σε νομικά πρόσωπα, εκτός από συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΦΕ."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου το ταξίδι στην Άγκυρα - Τι είπε για τα θαλάσσια πάρκα

«Είναι ανάγκη να πειστεί το Ισραήλ και να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση που θα οδηγήσει …