Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος των αλλαγών στην φορολογία

FOROIIII

Ο Νόμος 4374/16 για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και αφορά στις:

α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2013 και

β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις.

O νόμος αυτός περιλαμβάνει στο άρθρο 8 τις μεταβολές που επέρχονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σχετικά:

α) με το χρόνο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Τα πρόσωπα αυτά μπορούν εξαιρετικά να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων.

β) τη δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης και στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης

γ) την παράταση της ρύθμισης που ίσχυε το φορολογικό έτος 2014 και για το φορολογικό έτος 2015, και σύμφωνα με την οποία τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) εφόσον αυτοί δεν έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Η σχετική παράγραφος του άρθρου 72 όπως διαμορφώνεται μετά την αλλαγή του νόμου 4374/2016 "(36)35. Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά τα φορολογικά έτη 2014 και 2015 δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων της παρ. 1 του άρθρου 15.

Εάν το πραγματικό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της."

Στο νόμο επίσης περιλαμβάνονται  διατάξεις για τη διαφάνεια στις σχέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και επιχορηγούμενα πρόσωπα (άρθρο 6), ρυθμίσεις θεμάτων περί μη εξυπηρετούμενων δανείων (άρθρο 10) καθώς και ρυθμίσεις θεμάτων του Ο.Δ.Ι.Ε. (άρθρο 9)

Το «taxheaven», υπενθυμίζει ότι ο κόμβος TAXHEAVEN αφουγκραζόμενος τις δυσκολίες και τις οικονομικές δυσχέρειες που επικρατούν στη χώρα την παρούσα περίοδο, αλλά και την ανάγκη των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα για έγκυρη και πλήρη ενημέρωση, προσφέρει σε προνομιακή τιμή την ετήσια συνδρομή στην υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», που αποτελεί το απαραίτητο «εργαλείο» για κάθε λογιστή, φοροτεχνικό, οικονομολόγο, εφοριακό, κ.λπ.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βασίλης Γραμμένος για την επίθεση στη Βουλή: «Δεν πρόλαβα να αντιδράσω ούτε να μιλήσω»

Όσον αφορά τον Κωνσταντίνο Φλώρο, επιμένει ότι ο Βασίλης Γραμμένος μίλησε με υβριστικά λόγια …