Διάψευση του Ε.Κ.ΠΑΤΡΑΣ για την πορεία Πάτρα-Αθήνα

εκπ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας ζητά από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων να προσδιορίσει από πού, ποιον Φορέα ή Φυσικό πρόσωπο, προήλθε «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ» του Ε.Κ.Πάτρας, όπου φαίνεται να στηρίζει την πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου για πορεία Πάτρα-Αθήνα ενάντια στην ανεργία.
"Είναι πραγματικά άξιον απορίας πως ο Δήμος της Πάτρας λαμβάνει σοβαρά υπόψη του έγγραφο, χωρίς το λογότυπο, την ημερομηνία και το πρωτόκολλο εξερχόμενου εγγράφου του αποστολέα Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας.

Η θέση του Ε.Κ.Πάτρας διατυπώθηκε δια μέσου της Προέδρου του κας Σταυρούλας Παναγοπούλου Νικολάου στο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο στις 21/02/2015, ημέρα Κυριακή και ήταν σαφής.
Εκτός αυτού στις 21/03/2016 πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Πάτρας, όπου πάρθηκε απόφαση μη συμμετοχής στην πορεία, γιατί την χαρακτήρισε μια άκρως επικοινωνιακή φιέστα, άνευ ουσίας και αποτελέσματος για τη μάστιγα της ανεργίας.
Επίσης, καλούμε τον κο Γιώργο Μόσχο να ανασκευάσει το δημοσίευμα στο gzmosxos.blogspot.gr για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Από όποιον εστάλη αυτό το Δ.Τ., δήθεν του Εργατικού Κέντρου, αποτελεί ενέργεια προβοκατόρικη γιατί είναι εντελώς αναντίστοιχο με τις θέσεις μας, τις οποίες σας παραθέτουμε για άλλη μια φορά:
Πολιτικές Αντιμετώπισης της Ανεργίας - Πάτρα
Το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή μας δεν αποτελεί τοπικό φαινόμενο. Εντάσσεται στις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, οι οποίες είναι αλληλένδετες: μείωση μισθών & συντάξεων, αύξηση φορολογίας, αύξηση ανεργίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, κ.ά..
Στην παρούσα χρονική συγκυρία με το ασφαλιστικό να βρίσκεται στην επικαιρότητα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας δηλώνει ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος εξαρτάται από την αύξηση της απασχόλησης και την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η πλήρης αποκατάσταση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού μπορούν να λειτουργήσουν ως πολιτικές τόνωσης της απασχόλησης.
Το επιχείρημα της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων προς όφελος της ανταγωνιστικότητας είδαμε στην πράξη ότι δεν δημιούργησε θέσεις απασχόλησης, αντίθετα στέρησε πόρους από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Μακροπρόθεσμα, θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από επενδύσεις. Οι επενδύσεις όμως απαιτούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο κυβερνητικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, βασικές προϋποθέσεις αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι εξής:
α)    Σταθερή - με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας - και ελκυστική φορολογική πολιτική. Το σημερινό ευμετάβλητο φορολογικό καθεστώς περιβάλλον όχι απλά δεν προσελκύει μακροπρόθεσμους επενδυτές, διώχνει ακόμη και τις εγχώριες μικρομεσαίες σε γειτονικές χώρες.
β)    Απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Έχουμε γίνει μάρτυρες ακύρωσης επενδυτικών προσπαθειών, οι οποίες εγκλωβίζονται επί χρόνια ανάμεσα στις αρμοδιότητες υπουργείων, χωρίς τελικά να υλοποιούνται.
γ)    Κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή μας (φυσικό αέριο, σύνδεση με σιδηρόδρομο) κ.ά. Η ύπαρξη κατάλληλων υποδομών και κινήτρων λειτουργικά ενισχυτικά προς την επιλογή της Αχαΐας ως τόπου προσέλκυσης επενδύσεων.
δ)    Κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας σε αναπτυσσόμενους τομείς. Η περιοχή μας διαθέτει άρτια εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, ικανό να στελεχώσει επιχειρήσεις σε τομείς που μπορούν να εμφανίσουν εξωστρέφεια όπως ενέργεια, μεταφορές, υψηλή τεχνολογία, υπηρεσίες υγείας & φροντίδας κ.ά.
Βραχυπρόθεσμα, αυτό που υποστηρίζουμε, κάτι το οποίο έχει τεκμηριωθεί και μελέτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, είναι ότι με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν θα πρέπει η πολιτεία άμεσα να θεσμοθετήσει τα προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης, καθώς αυτά και κατ’ επέκταση η εισροή εισφορών στα ταμεία θα ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση και θα στηρίξουν το σύστημα.
Η συγκεκριμένη πρόταση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη πολιτική, μπορεί όμως να αποτελέσει άμεσα μία ανάσα για την ανακούφιση των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, την τόνωση της αγοράς και την αναστροφή του κλίματος.
Θεωρούμε ότι κοινή επιδίωξη τόσο των κοινωνικών εταίρων της περιοχής, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η πάγια διεκδίκηση εκείνων των προϋποθέσεων που μπορούν να καταστήσουν την Πάτρα φιλική προς τις επενδύσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με:
1.    Διεκδίκηση εθνικών και κοινοτικών πόρων για τη δημιουργία υποδομών που καθιστούν την περιοχή ελκυστική για μεγάλες επενδύσεις, όπως το φυσικό αέριο, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού κ.ά.
2.    Διεκδίκηση εθνικών και κοινοτικών πόρων για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διερεύνηση πλαισίου ελκυστικότητας επενδύσεων για τους συνεπείς επιχειρηματίες (π.χ. με μείωση δημοτικών τελών, κ.ά.).
3.    Διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις δομές του δήμου (ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο σπίτι, κ.ά.) σύμφωνα με τη νομοθεσία.
4.    Συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς της πόλης για ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κοινωνία της Πάτρας. Επί παραδείγματι, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας μέσω του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ λειτουργεί Δομή παροχής δωρεάν νομικής πληροφόρησης για θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά.
5.    Διαβούλευση από κοινού με κοινωνικούς εταίρους και φορείς της πόλης για τη δημιουργία κοινού πλαισίου Πολιτικής Δια Βίου Εκπαίδευσης για το εργατικό δυναμικό της πόλης με στόχο την διευκόλυνση στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Θα προτιμούσαμε να μας έχει καλέσει ο κος Δήμαρχος βάζοντας ένα Αναπτυξιακό σχέδιο προς συζήτηση με προτάσεις από όλους τους Φορείς, όπου μέσα από την Ανάπτυξη της περιοχής θα προέκυπταν θέσεις εργασίας."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΠΕΚΑ: Αυξημένο επίδομα σε 59.000 μητέρες – Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό …