Εργατικό ατύχημα στην καθαριότητα

kathariotthta

Ένας συμβασιούχος εργαζόμενος στην αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου Κέρκυρας, που χτυπήθηκε με δύναμη  από τον μηχανισμό του απορριμματοφόρου που είχε κολλήσει, ενώ προσπαθούσε να απεγκλωβίσει έναν κάδο, είναι το νέο θύμα των εργατικών ατυχημάτων, ο οποίος παρά το γεγονός ότι χτύπησε στο κεφάλι, στην πλάτη και στο στήθος, γλίτωσε τα χειρότερα και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Το περιστατικό προκάλεσε την αγανάκτηση του Συλλόγου των Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού, που καταθέτει προτάσεις, για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων των εργατικών ατυχημάτων.

"Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στην σειρά των πολλών ατυχημάτων των εργαζόμενων καθαριότητας στην Τοπική αυτοδιοίκηση (πολλά από αυτά θανατηφόρα).

 Αυτή τη φορά, συμβασιούχος εργαζόμενος στην αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου μας είχε εργατικό ατύχημα που από τύχη δεν κατέληξε μοιραίο κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

Συγκεκριμένα το πρωί της 6-4-2016, στην περιοχή Κανόνι της Κέρκυρας, εργαζόμενος του Δήμου μας, κατά την αποκομιδή των απορριμμάτων, χτυπήθηκε με δύναμη  από τον μηχανισμό του απορριμματοφόρου που είχε κολλήσει ,ενώ προσπαθούσε να απεγκλωβίσει έναν κάδο. Ο εργαζόμενος πετάχτηκε με δύναμη στο έδαφος ,χτύπησε στο κεφάλι, την πλάτη και το στήθος και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Από σύμπτωση σήμερα δεν θρηνούμε θύμα.

Είναι απαραίτητη η στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό και όχι με εναλλαγή προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας (2μηνα,8μηνα,κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ κ.λ.π.) και η τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας και την συντήρηση του εξοπλισμού της υπηρεσίας (αυτοκίνητα, πρέσες κ.λ.π.) για μια αποδοτική υπηρεσία όπως έχει ανάγκη ο Δήμος μας.

Η Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α αλλά και ο Σύλλογός μας, έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανύπαρκτα μέσα ατομικά προστασίας (ΜΑΠ) ,τον ανύπαρκτο εμβολιασμό ,τις ανύπαρκτες προληπτικές εξετάσεις , την ανύπαρκτη εκπαίδευση, την υπερεντατικοποίηση και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που αναγκάζονται να εργάζονται συνάδελφοι.

Καλούμε την Δημοτική αρχή ,να κάνει χρήση του άρθρου 7 του ν. 4368/2016 που προβλέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ΙΔΑΧ σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα όπως η καθαριότητα και να σταματήσει τον προγραμματισμό   ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας σε πολλές Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, παρά το ότι έχει δηλώσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στρέφεται ενάντια στο πνεύμα μιας ισχυρής αυτοδιοίκησης, υπονομεύει την αξία των εργαζομένων στο Δήμο και στερεί από τους νέους αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. "

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χαρδαλιάς: «Θεμελιώνουμε τους όρους για το σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο»

Την εισήγησή του για τη σύνθεση και στελέχωση των 13 θεματικών Περιφερειακών Επιτροπών της ΕΝΠΕ …