Πτώχευση εταιρείας-Εργαζόμενοι-Δικαιώματα-Νομοθεσία

Χρέος

Τι συμβαίνει με το προσωπικό εταιρειών όταν αυτές κατεβάζουν ρολά και εισέρχονται σε καθεστώς πτώχευσης;  Τι προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία για τους εργαζόμενους-απολυμένους, ειδικά μετά τις αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί στο ακόλουθο άρθρο να απαντήσει το ergasianews.gr, για την πληρέστερη ενημέρωση των εργαζομένων, με αφορμή την δυσμενή εξέλιξη που υπάρχει από το κλείσιμο και την πτώχευση της "Ηλεκτρονικής Αθηνών".

Νομοθεσία:

"Με βάση τις αλλαγές που επήλθαν στον πτωχευτικό κώδικα, από τη ρευστοποιημένη της περιουσίας μιας οποιαδήποτε εταιρίας.

  • Το 65% λαμβάνουν οι τράπεζες που κατέχουν και εγγυήσεις ,
  • το 25% το δημόσιο,το ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι
  • και το 10% οι υπόλοιποι ιδιώτες πιστωτές που δεν κατέχουν εγγυήσεις, υποθήκες, κλπ.

Η εταιρία κηρύσσεται σε πτώχευση όταν βρίσκεται σε μόνιμη και πλήρη αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων, (όπως διαπιστώνει εν προκειμένω η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου εν προκειμένω μετά από αίτηση των νομίμων εκπροσώπων της) και με την απόφαση ορίζεται ο σύνδικος της πτώχευσης.

Διαδικασία:

  • Με την δημοσίευση της απόφασης ξεκινά, όπως ορίζει το δικαστήριο, η παύση των πληρωμών.
  • Με την εκδοθείσα απόφαση πτώχευσης, σφραγίζεται η περιουσία του "πτωχού" και η διοίκησή της περνάει πλέον στα χέρια του συνδίκου, ο οποίος εκπροσωπεί τον πτωχεύσαντα σε κάθε συναφή Δίκη.
  • Όσον αφορά στους εργαζόμενους θα πρέπει να αναγγείλουν τις (τυχόν) απαιτήσεις τους από δεδουλευμένα στον σύνδικο( εν προκειμένω πιθανότατα δεν υπάρχουν) . Εκείνος θα καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας ώστε με αυτή την καταγγελία οι εργαζόμενοι να προσφύγουν στον ΟΑΕΔ για να λάβουν επίδομα ανεργίας.
  • Οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους μέσω της πτώχευσης, όπως προαναφέρθηκε .
  • Από την κήρυξη της πτώχευσης, κανένας πιστωτής δεν μπορεί να στραφεί πλέον ατομικά κατά της πτωχευτικής περιουσίας, αλλά μπορεί να ικανοποιηθεί πλέον μόνον από τη συλλογική διαδικασία της πτώχευσης.
  • Όμως οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν μηνύσεις εναντίον των νομίμων εκπροσώπων της εταιρίας για δεδουλευμένα(εφόσον υπάρχουν) και αποζημιώσεις, καθώς στο ποινικό σκέλος την ευθύνη φέρουν πάντα οι νόμιμοι εκπρόσωποι.
  •  Εφόσον κρίνεται αδύνατη ή ασύμφορη η συνέχιση της επιχείρησης, όλα τα περιουσιακά της στοιχεία ρευστοποιούνται, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη. Άλλωστε από τις βασικές δουλειές του συνδίκου είναι να ξεκινήσει αμέσως, την απογραφή της περιουσίας.
  • Η ικανοποίηση των πιστωτών γίνεται με σειρά, που καθορίζει ο Νόμος και ανάλογα με το αν η απαίτηση έχει προνόμιο (π.χ εργαζόμενοι) ή ασφάλεια (π.χ υποθήκη)."

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …